Provfuskare kan ha gått rakt i fällan

Publicerad 2016-10-29

Svaren kastades om på högskoleprovet

Om man fuskade på lördagens högskoleprov kan man ha gått rakt i en fälla.

Frågor och svar hade kastats om på den sista provdelen beroende på var i landet man skrev provet. Nu kan fuskarna dessutom komma att spåras.

– Det är genomfört med motivet att komma åt fusket, det stämmer, säger Åke Lernefalk, pressansvarig på UHR.

De som försökte fuska på lördagens högskoleprov kan ha all anledning att svettas. Universitets- och högskolerådet (UHR) hade gillrat en fälla – och kastat om alla frågor och svar på det sista delprovet.

De som trodde sig följa ett facit kan därför ha fått helt fel svarsalternativ. Och då riskerar de att bli avslöjade.

– Tanken är att om du skickar ett facit som inte stämmer så blir det svårare att nå resultat genom att fuska, säger Åke Lernefalk, pressansvarig på UHR.

Kan dömas till fängelse

Efter att proven avslutats florerade ett antal olika facit på nätet. Vid tidigare provtillfällen har personer ertappats med hörsnäckor där de fått facit uppläst av någon annan, ofta då någon som skrivit provet på ett annat lärosäte.

De som skrivit kommer med anledning av de här åtgärderna inte kunna rätta sig själva på kvällen, som tidigare varit brukligt. Facit kommer i stället att släppas den 2 november. Fram tills dess kommer lärosäten att delge UHR alla misstankar om fusk. 3 800 vakter har tjänstgjort på 21 platser.

Inför höstens prov har de som skriver fått intyga på heder och samvete att man inte ska fuska. Nytt för i år är att man kan straffas med böter – eller fängelsestraff på upp till sex månader. Dessutom kan man bli avstängd från provet i två års tid.

Förra året ertappade UHR totalt 52 personer.

– Vad våra analyser kommer fram till kan jag inte säga nu, men vi kommer att titta på det material vi får in, och de svar vi får in, och ta ställning till det då, säger pressansvarige Åke Lernefalk.

– Vi kommer att ta beslut utifrån det underlag vi får.

Ska vara likvärdiga prov

Att provet förändrats beroende på var i landet man befinner sig ska inte ha någon betydelse för hur svårt det varit.

– Nej, det har gåtts igenom i förväg av de som tagit fram provet och det ska vara likvärdigt, säger Åke Lernefalk.

Provfrågorna kommer att publiceras på UHR:s hemsida under lördagskvällen.

– Ingen ska få ta utbildningsplatser från andra genom att fuska. Om vi låter bli att agera mot fortsatt fusk skulle detta urholka förtroendet för högskoleprovet, som har varit en ”andra chans” till högskolestudier för många i Sverige sedan 1977, säger Ulf Melin, generaldirektör vid UHR, i ett pressmeddelande.