Rädda Barnen höjer arvoden – med miljoner

Uppdaterad 2016-04-17 | Publicerad 2016-04-15

Veronica Palm

När S-toppen Veronica Palm blir Rädda Barnens nya ordförande höjs styrelsens arvoden. Det föreslår organisationens valberedning. Men de nya lönerna kommer att kosta flera miljoner.

Det var i början av april i år som det avslöjades att Socialdemokraternas förra riksdagsledamot Veronica Palm föreslogs som ny ordförande för Rädda Barnen. Tillsammans med Palm föreslogs också Cecilia Abrahamsson till ny vice ordförande.

Med den nya ledningen föreslår organisationens valberedning höjda styrelsearvoden, på flera miljoner.

”Jobbar 100 procent”

Veronica Palm kommer att få ett arvode på 46 800 kronor i månaden, alltså 561 600 kronor per år. I dag har organisationens nuvarande ordförande rätt till ett arvode på 20 000 kronor i månaden, men har avböjt att ta emot det.

– Vi höjer arvodet eftersom vi vill ha en ordförande som jobbar 100 procent och då behövs en lön som matchar det, säger Monica Ekström, ledamot i valberedningen.

Arvodet är 75 procent av arvodet för en riksdagsledamot.

Vice ordförande för Rädda Barnen har rätt till ett arvode på 10 000 kronor i månaden, men Cecilia Abrahamssons ersättning kommer att höjas till 34 320 kronor i månaden, enligt förslaget.

Jämfört med Röda korset

De nya styrelsearvodena, inklusive pensionsavsättningar och sociala avgifter, kommer totalt att kosta organisationen nästan 2,8 miljoner kronor fram till 2018.

– Vi jämförde med lönerna på Röda korset, eftersom de är den hjälporganisation som liknar oss mest, och la oss under deras arvoden. De här lönerna behövs för en stor organisation, säger Monica Ekström.

Följ ämnen i artikeln