Svarta lådor ska ge svar om tågkrasch

Publicerad 2016-02-10

Tio personer dog i tågkraschen i södra Tyskland.

Nu söker myndigheter svaret på frågan alla ställer sig: Låg mänskligt misstag eller tekniskt fel bakom olyckan?

Svaret söks i tågens svarta lådor.

Med hastigheter i upp till 100 kilometer i timmen frontalkolliderade de två tågen i tyska Bad Aibling.

I den förödande kraschen dog tio personer och många skadades allvarligt. Enligt de senaste uppgifterna finns 18 allvarligt skadade och 63 personer med lindriga skador, enligt Mangfall24.

Ingen i livsfara

Under onsdagen har tysk polis uppgett att man inte längre saknar några personer i samband med olyckan. Enligt polisens talesman Andreas Guske är man också optimistiska om de skadade och tror att alla ska överleva, skriver nyhetsbyrån dpa.

– Jag kastades genom halva tåget. Jag var så rädd att jag skulle dö. Bredvid mig var en man som kastats rakt mot en fönsterruta. Han var mellan 45 och 50 och jag såg honom dö, säger passageraren Stefano till tidningen Bild enligt TT.

Viktigast just nu är att reda ut hur olyckan inträffat – och initiala rapporter pekar på att det kan ha varit ett mänskligt misstag, uppger dpa och hänvisar till en poliskälla.

Kraschen inträffade i en kurva och i ett skogsområde, vilket gjorde att tågförarna inte kunde se varandra i tillräcklig god tid för att få stopp på tågen. Inte heller det automatiska bromssystemet som ska vara i bruk hade uppenbarligen fungerat.

Vid platsen fanns endast enkelspår, vilket innebär att varningssignaler bara kan förbises om den mänskliga faktorn är inblandad, enligt Mangfall24.

Svart låda söks

Svaren på vad som orsakat olyckan tros finnas i en svart låda som nu söks.

Redan under tisdagen hade man hittat båda tågens färdskrivare – och nu fokuseras sökandet efter den svarta låda som kan ge fler svar, skriver radiokanalen Bayerische Rundfunk.

Under onsdagen har arbetet pågått med att separera de två tågen från varandra och olycksplatsen har under dagen besökts av Tysklands nuvarande regeringschef Horst Seehofer, som också är Bayerns ministerpresident.

Som mest har runt 800 personer arbetat kring olycksplatsen under onsdagsmorgonen, vilket innefattat både räddningstjänst, polis och röjningspersonal.

Följ ämnen i artikeln