Totalt nej till president Putins fredskrav

TT-AFP

Publicerad 2024-06-14

Vladimir Putin talar under fredagens möte vid det ryska utrikesdepartementet.

Rysslands president Vladimir Putins krav på att få annektera flera regioner i Ukraina för att gå med på eldupphör och fredsförhandlingar förkastas av Kiev och Nato.

– Putin kan inte diktera förutsättningar för Ukraina, säger USA:s försvarsminister Lloyd Austin.

Reaktionerna var omedelbara och skarpa på Putins utspel i ett tal inför ryska diplomater. Putin hävdade att kriget skulle vara över om Ukraina frånsäger sig de regioner som kontrolleras militärt av Ryssland och lovar att inte bli medlem i militäralliansen Nato.

”Det hela är en komplett bluff. Så – än en gång – sluta inbilla er saker och sluta ta 'Rysslands förslag' på allvar – de är kränkande mot sunt förnuft”, svarade den ukrainske presidentrådgivaren Mychajlo Podoljak i sociala medier.

Nato säger nej

Natochefen Jens Stoltenberg är lika avvisande:

– Förslaget är inte framlagt i god tro, sade Stoltenberg till reportrar i Bryssel.

– Förslaget innebär bara att Ryssland får det som var målet med kriget genom att Ukraina ger upp mycket mer land än vad Ryssland i dag ockuperar, fortsatte Natos generalsekreterare.

USA:s försvarsminister Austin skakade på huvudet åt Putins utspel.

– Putin har ockuperat, illegalt ockuperat Ukrainas suveräna territorium, sade Lloyd Austin och konstaterade att Putin inte kan diktera villkor.

Tidigare krav

Den ryske presidentens utspel påminde om tidigare krav som ställs, om än med något annorlunda formulerat:

– Vi manar till att vända denna tragiska sida i historien och börja återskapa, steg för steg, enigheten mellan Ryssland och Ukraina och Europa generellt.

Regionerna som Putin vill erövra i samband med en fred är Cherson, Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja samt Krimhalvön. Förutom krav på att Ukraina inte söker Natomedlemskap krävde Putin också att sanktioner mot Ryssland hävs.