Stoppade knivattack i galleria – sprids som dåligt exempel i SD-kampanj

Uppdaterad 2024-05-06 | Publicerad 2024-04-30

Alan Feily stoppade en knivattack i Kista galleria och har hyllats för sitt civilkurage.

Händelsen fångades på film, men nu har Sverigedemokraterna tagit den ur sin kontext i en ny kampanjfilm.

– De tänker väl att ”det här är en kille med invandrarbakgrund. Låt oss ha kul på hans bekostnad för att locka väljare”, säger Alan.

Det var i slutet av november som Alan Feily, 36, besökte Kista galleria inför ett möte med en skolklass.

Då såg han hur en man drog fram en kniv och försökte hugga en ordningsvakt. Efter det utbröt kaos och många flydde i panik. Men inte Alan. Han gick istället fram till gärningsmannen och försökte lugna ner situationen.

– Då kastar han en stol på mig, som hamnar vid sidan om mig. Han kastar en ny, som jag parerar med armarna. I det läget tänker jag att ”Om jag inte gör någonting nu, så kommer någon råka illa ut. Han har en kniv, han är påverkad”. Det är barn i lokalen. Folk springer för sina liv, har Alan Feily tidigare sagt till Aftonbladet.

Alan kastar då tillbaka en stol och tillslut lyckas han, tillsammans med ordningsvakten, få stopp på knivmannen. Han har hyllats efter ingripandet och vann årets Civilkuragepris som ”Efterlyst” delar ut.

”Låt oss ha kul på hans bekostnad”

Händelsen fångades på film. Men i Sverigedemokraternas EU-kampanj ”Mitt Europa bygger murar” som sprids på sociala medier har klippet tagits helt ur sitt sammanhang. Där syns Alan skrika åt mannen i en hotfull situation.

– De har tagit fem sekunder och hela videon är fyra minuter lång. De tänker väl att ”det här är en kille med invandrarbakgrund. Låt oss ha kul på hans bekostnad för att locka väljare”, säger Alan Feily.

Alan Feily, 36

Har polisanmält SD

Han har nu hört av sig till Diskrimineringsombudsmannen och även polisanmält Sverigedemokraterna för förtal.

Alan arbetar som socialpedagog och lärare. Utöver det nattvandrar han också med en pappagrupp i Husby, som tar med unga på fritidsaktiviteter. Syftet är att öka tryggheten och hålla unga från kriminalitet.

– Det blir konstigt när elever, föräldrar och mina barn ser det här. Jag jobbar med värdegrund och det påverkar min trovärdighet.

Klippet har även tidigare tagits ur sitt sammanhang och spridits på sociala medier för att sätta Alan i dålig dager. Något som han tagit stor skada av.

– Kan ni låta mig vara i fred? Jag är en svensk medborgare som vill göra människor gott.

Gärningsmannen kastade en stol mot Alan. Foto ur förundersökningsprotokollet.

”Jag hade hjälpt dem också”

När filmen publicerades var det många som kommenterade att den tagits ur sitt sammanhang, vilket ledde till att Sverigedemokraterna plockade ner klippet.

”Syftet med videon var att illustrera en situation där ordningsvakter behövde ingripa mot en hotfull gärningsman på ett köpcenter. Vår avsikt var inte att framställa den rådiga privatpersonen i dålig dager, utan snarare att belysa den hotfulla situationen”, skriver partiet i ett mejlsvar.

Men även om Alan är upprörd över SD:s agerande är han tydlig med en sak.

– Jag hade hjälpt dem också om de hade stått där den dagen.

Följ ämnen i artikeln