Fjällnära skog avverkas i rekordfart

Publicerad 2024-05-24

Genrebild: En granskning Ekot gjort genom att jämföra satelitbilder visar att fjällnäraskog  avverkas i rekordhög takt.

En granskning som Sveriges Radio Ekot har gjort visar att värdefulla, ännu oskyddad naturskog längs fjällkedjan, har huggits ner i hög takt de senaste åren.

– Det är ett tusenårigt ekosystem man hugger sönder, säger Ulf von Sydow på Naturskyddsföreningen, till Ekot.

Följ ämnen

Genom att jämföra Skogsstyrelsens satellitbilder över alla avverkningar som gjorts med kartor över den skog som föreslagits skyddsvärd, kan Ekot visa att på bara fyra år har över 6 000 hektar av det område som den senaste skogsutredningen ville skydda, avverkats.

Det finns ett stort sammanhängande fjällskogsbälte från norra Dalarna till Norrbotten, som utgör ett av de fåtal intakta skogslandskapen som fortfarande finns kvar i Europa. Genom sin storlek och att skogarna är sammanhängande innehåller de en unik mångfald av ekosystem.

– Den står emot storm, den står emot brand, den står emot insektsangrepp. Den har alltid sett ut likadant och den lever och den frodas och den mår gott, säger Ulf von Sydow, ordförande för Naturskyddsföreningen i Jämtland-Härjedalen till Ekot. I flera decennier har han försökt få till ett skydd för de här skogarna uppger han i intervjun.

Eftersom området är av viktigt slag föreslog en statlig skogsutredning 2020 att mer än 500 000 hektar av den här skogen skulle skyddas. Varken dåvarande eller nuvarande regering gick vidare med fullt ut med skyddet konstaterar Ekot. I stället har bara en femtedel av den här skogen fått ett utlovat formellt skydd.

Istället ökar avverkning

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari kommenterar Ekots granskning med att avverkningarna hänger ihop med virkesbristen som uppstått när EU inte längre köper virke från Ryssland.

– Vi vet att avverkningstakten ökar. Och det av flera skäl. Inte minst då att Ryssland inte exporterar virke på samma sätt och då ökar avverkningstakten i både Sverige och Finland. Och det påverkar ju såklart också de fjällnära skogarna. Men vi arbetar ju väldigt aktivt för att det inte ska avverkas skyddsvärd skog, säger hon till Sveriges Radio.