Inte fullt stöd för säkerhetsrapport

Peter Wallberg/TT

Niklas Svahn/TT

Owe Nilsson/TT

Publicerad 2022-05-09

Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling. Arkivbild.

Sveriges nya säkerhetspolitiska analys är klar inom kort.

Vänsterpartiet kommer inte att stå bakom rapporten i sin helhet.

Regeringens säkerhetspolitiska analysgrupp höll på måndagen sitt sista planerade arbetsmöte. På fredag är det tänkt att analysen ska presenteras.

På måndagen diskuterades det textutkast som utrikes- och försvarsdepartementet skickade ut till riksdagspartierna i förra veckan. Representanterna från de partier som är för ett Natomedlemskap är ganska nöjda med det.

– Det är ett gediget dokument, men det återstår en del textjusteringar, säger Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark.

Departementen ska nu ta fram en ny version av texten med de ändringsförslag som kom upp på mötet. De skickas ut till partierna kanske redan på tisdagen för godkännande.

Delar fördömandet

Vänsterpartiet (V), som är emot Natomedlemskap, kommer inte att ställa sig bakom analysen i sin helhet.

– Vänsterpartiet tillsammans med Miljöpartiet kommer inte att dela slutsatserna och analysen i den här rapporten. Men vi delar beskrivningen och fördömandet av det ryska agerandet. Där finns det politisk enighet, säger V:s utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling.

Miljöpartiets representant vill dock inte efter mötet bekräfta för TT att man inte delar slutsatserna.

V anser att analysen är för grund när det gäller riskerna med ett svenskt Natomedlemskap.

– Jag tror vi hade tjänat på att göra det här arbetet mer gediget än vad det nu blev, säger Svenneling.

– Nu lutar den för hårt åt fördelarna med ett Natomedlemskap.

Betonade samstämmighet

Statsminister Magdalena Andersson (S) och Moderatledaren Ulf Kristersson (M) betonade i SVT:s partiledardebatt i söndags att det är viktigt för Sverige att det råder bred samstämmighet om säkerhetspolitiken.

Centens utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren tycker att dock att det ändå råder bred samsyn om beskrivning av det säkerhetspolitiska läget.

– Sedan är frågan vad konsekvenserna blir och hur vi tolkar detta. Det är naturligtvis något där det kan skilja sig. Men jag tror att det kommer att vara i allt väsentligt en bred enighet, säger hon.

Texten innehåller en beskrivning och ett fördömande av Rysslands agerande. Den går också igenom vilka olika säkerhetspolitiska alternativ som står till buds för Sverige.

Men någon rekommendation för eller emot Nato väntas inte finnas med när analysen presenteras på fredag. Den viktigaste orsaken till det är att Socialdemokraterna tar ställning till Nato först på söndag.

Regeringen bestämmer

Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson har inte gett upp hoppet om en tydlig rekommendation.

– Min målsättning är att vi kan komma fram till att vi inte bara beskriver verkligheten som den är utan också att vi tar ställning.

Flera partier vill att den säkerhetspolitiska analysen ska behandlas och debatteras i riksdagen i form av en skrivelse från regeringen.

Det är dock regeringen som äger den frågan. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Ann Linde (S) hade annonserat en träff med journalister efter måndagens möte, men den ställdes in.

Följ ämnen i artikeln