Fortsatt 15-årsgräns för vattenskoter

TT

Publicerad 2021-12-01

Transportstyrelsen föreslår inte någon förändring av åldersgränsen 15 år för att köra vattenskoter. Arkivbild.

Transportstyrelsen föreslår inte någon förändring av åldersgränsen 15 år för att köra vattenskoter, enligt ett pressmeddelande.

”Vi har kommit fram till att det i nuläget inte finns tillräckliga skäl att föreslå en höjning av åldersgränsen. Kravet på förarbevis införs 1 maj och vår bedömning är att den nya lagen behöver träda i kraft och utvärderas innan åldersgränsen eventuellt förändras”, säger Erika Persson, utredare på avdelning Sjö- och luftfart på Transportstyrelsen.

Myndigheten fick tidigare i år i uppdrag av regeringen att utvärdera åldersgränsen, som har funnits i Sverige i tre sommarsäsonger.

Enligt statistiken är majoriteten av de som har varit inblandade i olyckor med vattenskoter i Sverige mellan 20 och 35 år – vilket även bekräftas av Sjöpolisen, Kustbevakningen och Svenska livräddningssällskapet.

Från och med sommaren 2021 kan polisen också bötfälla den som kör vattenskoter på ett onödigt störande sätt.

För att ta förarbevis för vattenskoter krävs, utöver att man har fyllt 15 år, även att man genomfört en utbildning som är godkänd av Transportstyrelsen.

I Norge kommer i stället åldersgränsen att höjas till 18 år, då forskning visar att unga människor tar större risker än vuxna.