Ann Linde: Kan hända när som helst

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Publicerad 2022-02-19

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) är inte säker på att Rysslands president Vladimir Putin har bestämt sig för att attackera Ukraina. Arkivbild.

Omvärlden måste vara beredd på att krig mellan Ryssland och Ukraina kan bryta ut i helgen.

Det säger utrikesminister Ann Linde (S) som berättar att det finns oro för en attack under falsk flagg mot bussar med ukrainska flyktingar.

USA:s president Joe Biden har på sistone varit ovanligt detaljerad i sina uttalanden om risken för krig mellan Ryssland och Ukraina – senast i går sade presidenten att han tror att Vladimir Putin har bestämt sig för att attackera Ukraina och huvudstaden Kiev inom de kommande dagarna. Men Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) är inte lika tvärsäker i sina uttalanden om risken för krig.

– Vi kan inte veta det. Mycket av diskussionerna har handlat om hur säkra vi kan vara på att Putin verkligen har fattat beslutet, säger Linde över telefon från München där hon deltar i den årliga säkerhetskonferensen tillsammans med representanter för länder i hela världen.

Attack under falsk flagg

– Den allmänna bedömningen är att det är väldigt spänt och att det i princip kan hända någonting när som helst, och att den transatlantiska enigheten om att svara bestämt är något av det absolut viktigaste, säger Linde.

Hon har precis medverkat i en paneldiskussion med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba när TT når henne på lördagseftermiddagen.

– Det man är mest orolig för är de evakueringar från de icke regeringskontrollerade områdena som har satts igång, där man bussar kvinnor, barn och åldringar in till Ryssland. Det skulle kunna vara en anledning till att genomföra vad man kallar en falsk flagg-operation, det vill säga att någonting händer någon av bussarna och att man då tar det som en förevändning för att göra något militärt, säger Linde.

Upp till Ryssland

TT: Går det fortfarande att undvika krig?

– Nästa vecka ska det hållas ytterligare samtal mellan USA och Ryssland, men de informationer som man har fått om att det kanske kan hända något i helgen är det man måste vara förberedd på. Nu är det faktiskt upp till Ryssland om man väljer den diplomatiska vägen eller inte. Det kommer också ha stora kostnader för Ryssland naturligtvis, både genom massiva sanktioner men också om man ska hålla stora områden militärt, säger Linde.

TT: Tror du att krigsrisken ökar när vinter-OS avslutas på söndag?

– Det går inte att spekulera i det.