Israel och Libanon ingår "historiskt" avtal

TT-AP-AFP

Publicerad 2022-10-27

Israel och Libanon – som formellt ännu ligger i krig med varandra – ingår ett avtal om var gränsen mellan länderna ska gå till havs.

Islamistiska Hizbollahrörelsen säger sig avsluta en militär mobilisering med Israel som militärt mål, medan Israels premiärminister ser uppgörelsen som ett erkännande av staten Israel.

Följ ämnen
Israel

En anledning till avtalets betydelse är att det finns gasfyndigheter i det omstridda område. Hizbollahs varningar har gällt en eventuell israelisk utvinning av gas.

– Vi har nått vårt mål, sade Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah med påpekade samtidigt att uppgörelsen inte innebär att Hizbollah erkänner Israel som stat.

Israels premiärminister Yair Lapid beskrev i sin tur uppgörelsen som en bekräftelse från Libanon att man numera formellt erkänner Israel.

USA:s särskilda sändebud i energipolitiska frågor, Amos Hochstein (mitten), har medlat mellan Israel och Libanon. Här talar han med bland andra Libanons vice premiärminister Elias Bou Saab (höger i bild), i samband med att Libanon gav klartecken för avtalet på torsdagen.

”Erkänner fiendestat”

– Det är inte varje dag en fiendestat erkänner staten Israel, i ett skriftligt avtal, inför hela det internationella samfundet, sade Lapid i samband med att hans regering gett grönt ljus för avtalet.

Uppgörelsen görs också dagar innan Israel går till parlamentsval 1 november.

Avtalet har kommit till stånd med amerikansk medling och väntas innebära klartecken för ytterligare gasprospektering i östra Medelhavet, i ett läge där många länder vill göra sig mindre beroende av ryska energiresurser.

USA:s president Joe Biden har beskrivit det som ett ”historiskt genombrott”.

Men avtalet innebär inga förändringar i Libanons hållning gentemot Israel enligt den libanesiske presidenten Michel Aoun.

– Att staka ut den södra gränsen till havs är ett tekniskt arbete som inte har några politiska konsekvenser eller påverkan som går på tvärs med Libanons utrikespolitik, sade han.

Skiljelinje dragen

Uppgörelsen drar en skiljelinje med koordinater i ett havsområde som sträcker sig över 860 kvadratkilometer. För Libanons del skulle gasutvinningen kunna bli en väg ut ur den djupa ekonomiska kris som landet befinner sig i.

Avtalet kommer inte att ingås genom några handskakningar eller möten. Parterna kommer inte ens att skriva under samma papper, vilket innebär att delegationer från respektive land träffar USA:s medlare vid olika tillfällen för att lämna över varsin kopia.