UD om FN:s extramöte: Kommenterar inte pågående process

Niklas Eriksson

Publicerad 2023-07-04

FN:s människorättsråd kallar till extrainsatt möte med anledning av ”koranbränningar i Europa”, uppger nyhetsbyrån AFP rapporterar TT.

Det blixtinkallade mötet begärdes av Pakistan efter att koranbränningen utanför moskén på Södermalm i Stockholm, enligt Reuters.

Mötet väntas ske denna vecka.

Enligt Pascal Sim, talesman för FN:s människorättsråd, sker mötet på begäran av Pakistan, på uppdrag av ett antal medlemmar av Islamiska konferensorganisationen (ISK).

Pakistans premiärminister Shehbaz Sharif gick under måndagen ut och fördömde koranbränningen som skedde i Stockholm i förra veckan.

”Rådet kommer att diskutera den oroväckande ökningen av överlagda och offentliga handlingar av religiöst hat, som manifesteras av vanhelgandet av den heliga koranen i vissa europeiska och andra länder”, säger Pascal Sim, enligt TT.

I ett mejl till Aftonbladet skriver svenska UD:s presstjänst:

”Den särskilda debatt som hänvisats till har begärts inom ramen för det nu pågående mötet i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Sverige kommer att i sedvanligt samråd med övriga EU ta ställning till de förslag som presenteras. I övrigt kommenterar vi inte en pågående process.”

Bild tagen från koranbränningen förra veckan.