Hamas-ledaren: Nära uppgörelse om vapenstillestånd

Publicerad 2023-11-21

Hamas högste politiska ledare Ismail Haniyeh uppger att en uppgörelse med Israel är nära.

Överenskommelsen skulle enligt källor till AFP innebära ett fem dagar långt eldupphör.

– Vi är nära att nå ett avtal om vapenstillestånd, uppger Haniyeh i ett uttalande.

Följ ämnen
Israel

Förhandlingarna mellan Hamas och Israel, ledda av Qatar och USA, kan ha lett till en uppgörelse. Under tisdagen rapporterar flera internationella nyhetsbyråer att parterna verkar ha nått en överenskommelse – något som bekräftas av Hamas högsta politiska ledare Ismail Haniyeh.

Ismail Haniyeh, Hamas högste politiska ledare.

Detaljer avslöjas snart

Enligt källor till nyhetsbyrån AFP skulle uppgörelsen innebära ett fem dagar lång vapenstillestånd på marken. Samtidigt skulle israeliska flygräder begränsas i södra Gaza.

Representanter för Hamas ska även ha meddelat sitt svar till de qatariska medlarna.

Uppgörelsen ska även innebära att mellan 50 och 100 personer som togs som gisslan i Hamas attack den 7 oktober kan släppas, enligt AFP:s uppgifter.

Enligt Al Jazeera kommer detaljerna kring uppgörelsen att offentliggöras inom de närmsta timmarna.

Hamas-ledaren Izzat al-Rishq uppger för tv-kanalen att överenskommelsen kommer att innehålla ett vapenstillestånd som innebär att hjälpsändningar ska kunna nå alla delar av Gaza och att skadade ska kunna föras till andra länder.

Han uppger även att det kommer att ske ett fångutbyte där palestinska kvinnor och barn fängslade i Israel ska släppas i utbyte mot israeliska kvinnor och barn som hålls fångna av Hamas.

Israels nationella säkerhetsminister Itamar Ben Gvir.

”Närmare än vi någonsin varit”

Senast i går kom uppgifter från Israel att man hoppades på en uppgörelse inom kort med Hamas om att släppa gisslan. Enligt Israel hålls ett 70-tal personer gisslan i Hamas tunnlar.

USA:s president Joe Biden meddelade under gårdagen att även han tror att en uppgörelse ligger nära i tiden.

”Just nu är vi närmare än vi någonsin varit tidigare”, sade Vita husets talesperson John Kirby och refererade till ett avtal som skulle innebära att en del gisslan släpps och en paus i stridandet.

Under tisdagsförmiddagen varnade dock Israels nationella säkerhetsminister Itamar Ben Gvir för en överenskommelse med Hamas.

”Stort misstag”

– Jag är väldigt oroad eftersom det pratas om någon överenskommelse... vi hålls utanför och får inte veta sanningen, sa han, enligt Times of Israel.

– Rykten säger att Israel återigen kommer att göra ett stort misstag, liknande överenskommelsen om Shalit 2011.

Det avtalet innebar att soldaten Gilad Shalit, som var fånge hos Hamas i Gaza i fem år, släpptes mot att över 1 000 palestinska fångar i Israel frigavs.

Avtalet har både hyllats och kritiserats genom åren.

Ben Gvir sa även att han är oroad över att det eventuella nya avtalet ”kan innebära katastrof” då palestinska fångar släpps, enligt Times of Israel.

ANNONS