Så blir midsommarvädret – och så kallt är det i vattnet

Publicerad 2023-06-22

Vågar man duka upp midsommarbuffén utomhus?

Det beror på var du är – i södra Sverige ser vädret ut att bli riktigt angenämt.

– Det ser ut som att det är en härlig sommarhelg, säger meteorologen Hanna Winge.

Midsommarhelgen står för dörren. Och med det följer den stora frågan: Hur blir det med grodvädret? En av midsommaraftonens höjdpunkter, särskilt för de små, är ”Små grodorna” runt midsommarstången.

Svaret är att det ser väldigt lovande ut, i alla fall för den som firar i södra Sverige. I Svealand och större delen av Götaland blir det soligt och varmt.

– Det ser ut att bli en härlig sommardag, säger Hanna Winge, meteorolog på Klart.

Frågan om grodorna har dock en allvarligare sida. Medan mänskliga smågrodor älskar sol och värme frodas de verkliga grodorna av väta och i vattendrag. Men även de ser ut att få lite välbehövlig nederbörd på sina håll.

Jämfört med de senaste veckornas varma och torra väder, ser de kommande dagarna nämligen aningen mer ostadigt ut. Solen varvas med moln och lokala eftermiddagsskurar.

Östra Svealand kan under eftermiddagen få ett lättare regn.

– Det ser ut att vara fortsatt varmt och skönt väder i stort. Från Sundsvall och söderut kommer det att ligga på mellan 20–25 grader, lokalt någon grad varmare.

Varmast lär det bli i Värmland och Östergötland med upp mot 26 grader.

Rejält regnigt kan det däremot bli i norra Sverige, då ett regnområde stäcker sig från Lapplandsfjällen mot kusten norr om Skellefteå. Där kan det bli rejält med regn lokalt.

I södra delarna av norra Sverige blir det mer mulet och lättare regn i fjällen.

I norr väntas generellt Södra Norrland får mer molnighet väder och lättare regn över fjällen. Temperaturen tros landa på 15-20 grader, men det blir något svalare i fjällen i samband med regn. Vid kusten blir vädret både varmare och klarare.

Njut av sillen – utomhus.

Midsommardagen ser ut att bjuda på mer klart väder, med sol i nästan hela söder. I Götalands inland kan det komma någon regnskur.

– Temperaturen håller i sig. Det är fortfarande dryga 25 grader.

De inre delarna av Norrland får temperaturer på 10-15 grader och omkring 15-18 längs kusten, med molnighet och regn.

Vädret stabiliseras något för norra Sverige på söndagen, med mindre regn.

I söder blir det mest sol och runt 20–25 grader.

– Det blir en skön sommardag, säger hon.

Det kommer vara fortsatt torrt i skog och mark, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Läget för midsommarafton pendlar mellan torrt och extremt torrt i stora delar av Götaland, Svealand och södra Norrland enligt MSB:s kartor. Det beror till stor del på de senaste veckornas högtrycksväder, enligt Hanna Winge.

– Att juni varit så torrt är det som sticker ut för den här månaden hittills, säger hon.

Och vill du även göra en insats för grodorna ute i naturen under midsommarhelgen – hushåll med vattnet och skapa små vattendrag utomhus, tipsar WWF.

– En annan sak för djur och natur är att vi faktiskt kan tillhandahålla vatten till fåglar och insekter, till exempel skapa mindre dammar, skålar i trädgården, säger Mats Johansson, expert på vattenförvaltning vid WWF, till TT.

Ta ett midsommardopp.

Följ ämnen i artikeln