Sprängning på restaurang – bombskyddet på plats

Publicerad 2023-07-31

En kraftig explosion har inträffat vid en restaurang i Skäggetorp i Linköping.

Skäggetorps centrum är fortfarande delvis avspärrat och håller stängt under dagen.

Nationella bombskyddet är på plats.

Vid halv fyra-tiden på måndagsmorgonen fick polisen larm om en kraftig detonation i stadsdelen Skäggetorp i Linköping.

Detonationen ska ha skett vid entrén till en restaurang och entrén ska vara söndersprängd, skriver polisen på sin hemsida. Bland annat har taket rasat in.

– Vi har upprättat en stor avspärrning för att säkra bevis och skydda allmänheten. Nationella bombskyddet är på väg till platsen för att säkerställa området, sa Marcus Anefur, presstalesperson på polisen, till Aftonbladet vid 05.30-tiden.

En förundersökning gällande allmänfarlig ödeläggelse samt brott mot lagen om brand och explosiva varor har inletts.

Ingen person uppges vara skadad och i nuläget finns ingen misstänkt.

Avspärrningarna omfattar infarten till Skäggetorp och kommer att påverka trafiken till området under morgonen.

Centrum avspärrat

Polisen uppger också att boende innanför avspärrningarna påverkas. Vissa kommer inte att kunna lämna eller komma in i sina hem. Det är ännu oklart hur länge detta kommer att gälla.

– Precis söder om centrum finns bostäder och de kan lämna och gå söderut, men inte in mot Skäggetorps centrum. Hur många som påverkas har jag inga uppgifter om, men man kommer inte in i Skäggetorps centrum nu, sa Johnny Gustavsson, presstalesperson vid polisen, vid 7.30-tiden till Aftonbladet.

I centrum finns även affärsverksamheter som kan påverkas av avspärrningarna.

– De som kommer dit får veta att de i nuläget inte kommer in där. Vi har ganska mycket personal för att säkerställa att det är säkert för allmänheten. Verksamheterna i Skäggetorps centrum kommer nog att vara påverkade under dagen, säger Johnny Gustavsson.

Enligt bostadsbolaget Willhem kommer veksamheten i Skäggetorps centrum att vara stängd i dag, skriver polisen på sin hemsida.

Bombskyddet kvar

Vid 08-tiden meddelade polisen att avspärrningarna hävs, förutom där själva explosionen skedde. En ensam väska vid centrum undersöktes av bombskyddet, men visade sig vara tom och ofarlig.

– Vi behåller avspärrningarna runt själva brottsplatsen där tekniker och nationella bombskyddet jobbar. De försöker ta reda på vad det är som detonerat, säger Johnny Gustavsson.

Följ ämnen i artikeln