Ryska skenvalen i Ukraina avslutade

Av:  TT

De riggade folkomröstningar som anordnats av ryska ockupationsstyren i Ukraina har i stort sett avslutats.

Skenvalen i Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson väntas följas av att Ryssland annekterar områdena i strid med folkrätten, så som skedde med Krimhalvön 2014.

Ryska representanter sade som väntat att en mycket stor majoritet av dem som lagt sina röster är för en rysk annektering, rapporterar AFP på tisdagseftermiddagen.

Rysslands president Vladimir Putin påstår att syftet med folkomröstningarna, som dömts ut som riggade av stora delar av omvärlden, är att ”rädda människor i de områden där omröstningarna äger rum”.

– Det är fokus för hela vårt samhälle och hela landet, säger Putin i ett tv-sänt möte, enligt AFP.

En rysk annektering av de ukrainska regionerna innebär att Ukrainas försök att återta landet enligt Kreml skulle kunna klassas som en attack på Ryssland.

Radikal ändring

Kremls talesperson Dmitrij Peskov hävdar att ”situationen kommer att ändras radikalt ur ett rättsligt perspektiv, utifrån internationell rätt, med alla medföljande konsekvenser för att skydda dessa områden och garantera dess säkerhet” efter omröstningarna.

Ukraina säger dock att skenvalen inte på något sätt påverkar landets militära insats.

– Detta agerande, detta beslut av (Rysslands president Vladimir) Putin, kommer inte att få något inflytande över vår politik och diplomati eller för vår krigföring, säger Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på en presskonferens i Kiev.

Beskedet om skenomröstningarna kom hastigt i förra veckan, efter en framgångsrik motoffensiv från Ukraina.

Enligt Storbritanniens försvarsdepartement är det möjligt att Rysslands president Vladimir Putin meddelar annekteringen på fredag, när han ska tala inför det ryska parlamentet. En omröstning om en annektering kan ske i ryska överhuset nästa tisdag, den 4 oktober, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Ökad medvetenhet

”Det är nästan helt klart att Rysslands ledare hoppas att anslutningar (av regionerna till Ryska federationen) rättfärdigar den 'speciella militära operationen' och konsoliderar patriotiskt stöd för konflikten”, skriver försvarsdepartementet i sin senaste analys.

Dessa förhoppningar kommer troligtvis att undergrävas av befolkningens ökade medvetenheten kring Rysslands militära bakslag på sistone, och obehaget inför delmobiliseringen som tillkännagavs i förra veckan, enligt Storbritannien.

Och omvärlden fortsätter att kritisera de riggade omröstningarna.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg skriver på Twitter att ”dessa skenval organiserade av Ryssland saknar legitimitet och är ett flagrant övergrepp mot internationell lag. Dessa områden tillhör Ukraina”.

EU kommer att införa sanktioner mot de som organiserat de illegala omröstningarna, meddelar Peter Stano, EU-kommissionens talesperson i utrikesfrågor.

Publisert: