President kissade på sig – reportrar gripna

Publicerad 2023-01-07

Sydsudans president Salva Kiir har varit landets regeringschef sedan självständigheten 2011. Arkivbild.

Sex journalister uppges ha gripits i Sydsudan. Anledningen är en video som visar landets president kissa i byxan.

Journalisterna, som arbetar på det statliga tv-bolaget South Sudan broadcasting corporation, greps enligt organisationen Committee to protect journalists (CPJ) av agenter från landets nationella säkerhetstjänst i tisdags.

De utreds för en läckt video som visar hur president Salva Kiir, Sydsudans regeringschef sedan självständigheten 2011, av allt att döma kissar på sig.

Videon är från en tv-sänd ceremoni den 13 december. I klippet, som snabbt blev viralt, syns den 71-årige Kiir i bredbrättad hatt, munskydd och solglasögon, ackompanjerad av musikkårens trummor och blåsinstrument. Just som han upptäcker rännilen längs byxbenet bryts tv-sändningen.

USA-baserade CPJ kräver i ett uttalande att journalisterna omedelbart ska friges. Enligt organisationen följer gripandena ”ett mönster där säkerhetspersonal använder sig av godtyckliga gripanden så fort medierapportering uppfattas som ogynnsam”.

Det sydsudanesiska journalistfacket uppmanar myndigheterna att ”snabbt slutföra” utredningen av de sex journalisterna, som misstänks ha läckt videon till allmänheten.

Följ ämnen i artikeln