Här hänger Aftonbladet upp en egen lapp i receptionen

”Vill intervjua Anna Kinberg Batra – hör av dig”

Publicerad 2024-04-05

Anna Kinberg Batra duckar intervju – trots kritiken om lappen i receptionen.

På fredagen hängde Aftonbladet upp en egen lapp på myndighetens anslagstavla:

”Hör av dig när du är tillgänglig.”

Aftonbladet har i en och en halv vecka sökt landshövding Anna Kinberg Batra för en intervju om turerna på Länsstyrelsen i Stockholm.

Hon har tackat nej och inte varit tillgänglig. Någon information om när hon blir tillgänglig har inte meddelats.

Landshövdingen har fått hård kritik för att ha gett sin nära vän ett toppjobb direkt under henne. Jobbet utannonserades inte på någon jobbsajt eller på myndighetens egen webbsida. Det enda man gjorde var att hänga upp en lapp i receptionen på Länsstyrelsen i Stockholm, som har sitt kontor på Regeringsgatan i Stockholm.

Aftonbladets reporter Olof Svensson sätter upp en lapp på Länsstyrelsens reception.

På fredagen var Aftonbladet på plats och hängde upp en egen lapp i myndighetens reception. Receptionen ligger på fjärde våningen på Regeringsgatan i Stockholm. Den rymmer en mindre soffgrupp och en vaktkur. När Aftonbladet var på plats satt två personer och samtalade i en soffa, i övrigt var receptionen öde.

Receptionen är öde

En lapp med texten: ”Aftonbladet vill intervjua landshövding Anna Kinberg Batra. Om du är tillgänglig får du gärna återkomma” hängdes upp på whiteboardtavla.

Kritiken mot Anna Kinberg Batra kommer från fackligt håll, från experter och den politiska oppositionen. Att sätta upp ett papper i receptionen räcker inte för att informera allmänheten, anser kritikerna. Att det dessutom bara fanns en sökande, som inte jobbar på myndigheten och är nära vän till landshövdingen, ser inte bra ut anser de.

Anna Kinberg Batra.

En av Sveriges främsta experter på förvaltningsrätt, professor Olle Lundin i Uppsala, menar att anställningen av vännen Anna Borgs kan vara korruption.

– Korruption innebär att man utnyttjar sin offentliga makt till att ge någon eller sig själv en förmån. Det är inte helt ovanligt att vi ser det hos statliga myndigheter, har han sagt till Aftonbladet.

Har följt minimikraven

Länsstyrelsen försvarade först den kritiserade anställningsprocessen med att en lapp i receptionen är i enlighet med minimikraven i anställningsförordningen. Motiveringen är att alla kan besöka länsstyrelsens reception och ta del av jobbannonser.

Aftonbladets reporter Olof Svensson.

Ett par dagar senare kom ett nytt besked. Chefjuristen för myndigheten konstaterade att den bristande annonseringen var ett avsteg från det normala. Juristen meddelade samtidigt att rutinerna på myndigheten kommer att ses över.

På fredagsmorgonen avslöjade Aftonbladet att Anna Kinberg Batra anställt ännu en vän, managementkonsulten Gunnar Ekman. Ekman har fått en lön på 90 000 kronor i månaden. Jobbet utannonserades inte och ingen annan sökte.

Bryter tystnaden

Anna Kinberg Batra har avböjt intervju. Några timmar efter att Aftonbladet hängt upp lappen i receptionen skickar hon ett skriftligt uttalande via kommunikationschefen.

”Aftonbladets rapportering om under den senaste veckan väcker frågor om förtroendet för både mig och myndigheten, det drabbar våra medarbetare vilket jag tar på stort allvar och beklagar. Om vår myndighet och våra arbetssätt kan ifrågasättas behöver vi förbättra oss. Det arbetet är redan påbörjat.

Jag har fått äran att tjänstgöra som landshövding i mitt hemlän. Av min bakgrund följer att jag känner många personer i olika delar av länet, vilket jag hoppas kan göra nytta för både myndigheten och för länets utveckling. Just därför är det särskilt viktigt för mig att arbeta så att myndighetens förtroende inte kan ifrågasättas.”