MSB: Hög brandrisk i södra Sverige

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Publicerad 2020-04-17

Brandskadad skog. Bilder på delar av området i Härjedalen som drabbades av den stora skogsbranden under sommaren 2018. Arkivbild.

Den varma vintern och torra våren har bäddat för hög brandrisk i sydöstra och mellersta Sverige under kommande dygn.

Två brandhelikoptrar har satts i beredskap för att snabbt rycka ut om lågorna tar fart.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) varnar för hög brandrisk i sydöstra och mellersta Sverige. Marken är torr eftersom det föll mindre snö över områdena än en vanlig vinter, i kombination med mindre nederbörd under våren.

– Framför allt den östra delen av Götaland och delar av Svealand är så pass uttorkad att det finns tillräckligt mycket bränsle för att det ska börja brinna i skogen. Får vi då blåsiga dagar och torr luft sticker bränderna i väg, säger Leif Sandahl, brandingenjör på MSB.

Två av MSB:s tio brandhelikoptrar har satts i beredskap för att kunna nå hela området inom en dryg timme. Sandahl vädjar till allmänheten att använda sig av "sunt förnuft" för att minska risken för att helikoptrar behöver tas i bruk.

– Risken kommer att öka och öka dag för dag, och kommer det då in lite blåsigare byig vind, är det klart olämpligt att elda. Vill man grilla korv så kan man ta en promenad i skogen, men grilla hemma på en säker plats eller på en iordningställd grillplats i skogen, säger han.

ANNONS