Larmet: Sjuktaxi dumpade dement 77-åring efter vägen

Av: Karl Enn Henricsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Demenssjuke Tommy Dahlberg, 77, skulle åka sjuktaxi mellan sjukhuset och ett boende. Men i stället slängdes han av efter vägen, efter ett bråk med chauffören.

Det berättar hans dotter Susanne:

– Jag blev jätteorolig.

Under måndagen skulle 77-årige Tommy Dahlberg åka mellan sjukhuset i Lund och ett boende i Löberöd, vilket Lokaltidningen har rapporterat om.

Tommy lider av demens, och färden gjordes med hjälp av sjuktaxi. Men under resan gick någonting fel.

– Han berättade att han hade blivit ovän med chauffören då han tyckte att chauffören körde för fort och för vårdslöst. Han berättade att han själv först tog tag i chaufförens arm, och då hade han stannat bilen och blivit utknuffad, säger Susanne Dahlberg, som är Tommys dotter.

1 av 2 | Foto: Privat
Tommy Dahlberg.

Susanne: Har polisanmält händelsen

Hon berättar att Tommy på grund av sjukdomen har svårt att uttrycka sig, men att hans version delvis får stöd av andra personer som varit i kontakt med Susanne.

– Det var människor som kontaktade mig och sa att de sett min far i Eslöv. Bilister som hade åkt bakom sjuktaxin hade plockat upp min far från vägkanten och skjutsat in honom till Eslöv.

Hon berättar vidare att Tommy var mycket upprörd och grät då han försökte berätta om vad han hade varit med om.

– Jag blev jätteorolig.

Susanne berättar att hon har polisanmält händelsen, och att hon även varit i kontakt med Skånetrafiken.

”Vi ska utreda vad det är som hänt”

Till Lokaltidningen bekräftar Ulrika Stålnacke, områdeschef för serviceresor på Skånetrafiken, att en anmälan kommit in och att en utredning har inletts.

Hon vill inte kommentera den enskilda händelsen, men säger att:

– Vi ska utreda vad det är som hänt. Generellt sätt är det chaufförens ansvar att transportera en person från en upphämtningsadress till en avlämningsadress. Om något skulle uppstå längs resan ska chauffören återkoppla till vår trafikledning. De får sedan verifiera om det är möjligt att lämna kunden på annan plats.

Publicerad: