Odla i ditt växthus – eller bara njut

Uppdaterad 2018-08-29 | Publicerad 2008-05-06

Drömmer du om ett eget prunkande växthus? Eller har du ett som behöver fixas till?

Här får du de bästa tipsen, oavsett vad du längtar efter – mysiga fika­stunder eller ett hus fyllt av grönska.

Om våren är det kanske som allra mysigast i växthuset. Jorddoften är härligt intensiv, och det är skönt med den extra värmen när man vill ta en fika med bästa vännen. Men växthuset ger givetvis glädje året runt.

I trädgårdens vackraste rum fortsätter det att växa långt in på hösten och under vintern kan växthuset gärna få vara en hoppets symbol i väntan på att snön ska försvinna.

Inger Palmstierna, trädgårdsmästare och författare till boken ”Det grönskande växthuset”, tycker att det är underbart att så här års få sätta igång med odlingen. Hon börjar med den första tomatsådden i februari, hon förodlar sommarblommor och sår grönsaker.

Lätt att få till det

Men även den som inte har ork att förverkliga alla sina grönskande fantasier kan lätt få till ett mysigt och levande växthus.

–?Man kan köpa en vinranka och en gurkplanta som båda är lätta att sköta. Tomater kräver lite mer, men busktomaten är i så fall lättare. Sedan kan man köpa några kryddväxter och även liljor i kruka, det är läckert och doftar gott. Har man få växter finns det plats för sittmöbler i stället. Men själv får jag aldrig sitta eftersom mina katter älskar att ligga i stolarna och lata sig, skrattar Inger.

Fördelarna med att ha växthus är många. I Sverige är odlingssäsongen kort, med ett växthus går det så mycket fortare för till exempel tomaterna att växa. Det är dessutom spännande att odla grönsaker som i vårt klimat annars är svåra. Aubergine och paprika?… Eller varför inte melonträd och olivträd som behöver en ljus och frostfri miljö för att överleva.

Krångla inte i onödan

Inger tycker inte att man ska krångla till det i onödan.

– En del tror att man måste ha det dyraste växthuset och flotta, stora petunior. De oroar sig för grundläggningen och att man måste dra in vatten och el. Jag tycker ett enkelt växthus i minsta storleken funkar jättebra och ska man inte odla hela året behöver man ingen el.

Att skaffa växthus kan liknas vid att skaffa husdjur, tycker Inger. Växthuset behöver kärlek och omvårdnad men precis som med en hund får man massor tillbaka. Tillfredsställelsen är total när du kan skörda din egen gurka och njuta av blomsterprakten.

Fotnot: Samtliga bilder är tagna av Inger och Merkel och kommer ur boken ”Det grönskande växthuset – från krokus till tomat” (Prisma).

Växhus för njutning

Det är inte alla som har lust eller ork att odla en botanisk trädgård i sitt växthus. Men du kan ändå med enkla medel få känslan av att växthuset lever. Enligt Inger Palmstierna så gäller det bara att inte krångla till det.

Vad ska man odla? Gurkplantor är lätta att sköta. En vinranka är perfekt för atmosfären, liksom kryddväxter som till exempel basilika och koriander. En kruka med liljor är läckert och har lagom mycket doft.

Hur ska man inreda? Möblera gärna med korgmöbler som går lätt och smidigt att flytta runt. Tänk på att många av de färdiga inredningarna som säljs till växthusen är fasta. Är möblerna monterade i väggen blir det besvärligt att möblera om.

Vad ska man köpa? Satsa på stora (minst tio liter) och lätta krukor. Det finns krukor i olika kompositmaterial. Ju lättare krukorna är desto enklare blir det att flytta runt dem om du behöver fler sittplatser. Och med större krukor behöver du inte vattna så ofta. Ett tips är att använda stora hinkar i olika färger som du gör hål i botten på.

Växthus för odling

Njutning i alla ära, men visst är det tomatskörden som lockar? Det är ju egent­ligen odlingen som ger växthuset dess speciella atmosfär med doften av jord och den höga luftfuktigheten. Dessutom är det svårt att toppa den tillfredsställelse som sprider sig i kroppen när man skördar sina första grönsaker.

Vad odlar man?

Växthusets långsida passar bra för att odla tomat, aubergine, melon och gurka.

Plantor som chilipeppar, paprika och physalis (gyllenbär) får plats i krukor längs gången.

Det går snabbt och lätt att så persilja, gräslök, sallad och dill i grunda balkonglådor.

Grekisk riddarsporre och luktärter doftar gott och luktärter blommar tidigt. Krysantemum i växthus blommar länge.

På smala hyllor kan man samla sina favoritväxter i krukor. Några exempel är pelargon, fuchsia och myrten. Även olika kryddväxter som rosmarin, basilika och koriander doftar underbart och passar i krukor.

Även skadegörare gillar ett frodigt och lummigt växthus och de små liven är svåra att bli av med, även om de inte gör så stor skada. Det största problemet är oftast bladlöss. Men sköter du om växterna i ditt växthus och ger växterna både näring och vatten så klarar du dig oftast undan skadegörarna.

Följ ämnen i artikeln