’Vi hoppas men vågar inte tro än’

Publicerad 2015-02-06

Pajala har fått en nystart - nu flyttar flyktingarna in i gruvarbetarnas bostäder

PAJALA. Politikerna i Stockholm kräver att fler kommuner tar emot flyktingar. Här i Pajala tystnade samhället när gruvan lades ner.

Men nu väcks nytt hopp - när 160 asylsökande flyttar in i gruvarbetarnas gamla lägenheter.

– Jag ser bara möjligheter, säger restaurangchefen Kent Nilsson.

Framtiden såg lysande ut för Pajala.

Den nystartade gruvan skulle skapa hundratals nya jobb och hjälpa kommunen med sitt mål - 4 000 nya invånare på sju år.

– Det luktar pengar, sa S-ledaren Stefan Löfven när han besökte gruvan 2013.

Sen gick luften ur. Knappt två år efter öppnandet hade bolaget Northland gått i konkurs. De inhyrda gruvarbetarna flydde och 500 jobb försvann. Radvis med nybyggda baracker i bostadsområdet Gruvbo lämnades tomma.

Fram till nu. 160 flyktingar från Syrien, Irak, Somalia och Afghanistan har flyttat in i bostadsområdet och utgör nu merparten av kommunens 240 nyanlända. Snart är fem procent av kommunens befolkning asylsökande - och fler är på väg.

Mumtaz Sayed, 35, kom från Afghanistan till Pajala för två veckor sedan med sin fru Mariam och barnen Nawid, 4, och Zuhal, 2.

– Jag hade hört talas om mörkret och kylan här uppe. Men jag störs inte av det. Så länge jag lever i ett fredligt land så mår jag bra, säger han.

Vill tvinga alla kommuner

Mellan 80 000 till 105 000 asylsökande tros komma till Sverige under 2015. Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson, som också ansvarar för integrationsfrågor, förbereder nu ett lagförslag som innebär att alla kommuner kan tvingas ta emot asylsökande i framtiden.

– Det är en helt orimlig fördelning av ansvar i dag. Så kan vi inte fortsätta, sa hon i en intervju med Sydsvenskan i går.

Simhallen, biblioteket och den lokala restaurangen i Pajala jublar över befolkningsökningen. Varje dag serveras frukost, lunch och middag till de nyanlända på restaurang Smedjan.

– Vi måste ha två sittningar för att alla ska få plats, säger restaurangchefen Kent Nilsson.

Planen var att varsla 75 procent av restaurangpersonalen när gruvan lades ner. Men nu när flyktingarna flyttat in funderar Kent Nilsson i stället på att anställa fler.

– Vi fick ju ett uppsving som hette duga när Northland drog i gång. Sen tvärdog allt. Nu ser jag bara möjligheter, säger han.

”Fanns ett hopp”

Men oro har väckts bland Pajalaborna för att det nya tillskottet ska drabba kommunens redan ansträngda ekonomi. Kommunalrådet Harry Rantakyrö (S) delar oron.

– Börsen är ju tom, så visst undrar man vad det hela ska kosta, säger han.

Han minns dagen när gruvan drogs i gång.

– Det fanns ett hopp. Folk från södra Sverige började flytta hit. Du fick inte en villa för under en miljon. Det hade varit ofattbart för några år sedan. Då var frågan, vart ska jag flytta?

Nu är det spöklikt i gruvan, enligt Harry Rantakyrö. Bara några vakter och maskintekniker är kvar. Men hoppet lever. Han hoppas få se en nystart av gruvan under det kommande året.

”Vill gärna stanna”

– Anläggningen står redo och hela processen, från brytning till transport fungerar som det ska. Nu handlar det bara om att få till ett avtal med rätt köpare.

Mumtaz Sayed väntar på besked från Migrationsverket och vet inte hur länge hans familj får stanna i Pajala. De tillfälliga barackerna är trånga och det finns ingen möjlighet att laga mat. Kanske anställs han av gruvan när, eller om, den öppnar igen.

– Jag skulle gärna stanna, kanske jobba i gruvan och flytta in i en villa. Vi hoppas, men vågar inte tro på något än, säger Mumtaz Sayed.

Högt tryck på landets asylboenden

Integrationsminister Ylva Johansson vill se lagändringar för att säkerställa att fler kommuner tar emot flyktingar.

Antalet asylsökande i Sverige fortsätter att ligga på höga nivåer under 2015, enligt Migrationsverkets första prognos i år.

Mellan 80 000 till 105 000 asylsökande tros komma under 2015.

7 800 av dem tros vara ensamkommande barn och ungdomar.

Trycket på landets asylboenden är mycket stort och 14 kommuner har fått dispens från Migrationsverket för att be-gränsa sitt mottagande av asylsökande.

Cirka 15 000 nya boendeplatser kommer att behövas under det kommande året.

Följ ämnen i artikeln