Här är korvnamnet som upprör romer

Publicerad 2014-10-13

Raoul Wallenbergpristagaren: Handlar om okunskap

En "zigeunerwurst" sätter nu åter fokus på romernas situation.

Kioskägaren har ombetts byta ut korvnamnet.

– Har man en gång blivit mobbad med z-ordet så vänds det i magen på en, säger Emir Selimi, ordförande för Unga Romer och mottagare av årets Raoul Wallenbergpris.

Det är P 4 Radio Stockholm som uppmärksammat korven som saluförs under namnet "zigeunerwurst".

Den är stark och innehåller cayennepeppar och vitlök. Men framför allt fördomar, enligt Emir Selimi.

– Z-ordet påminner oss om att romer var slavar i 500 år i Europa, att man på 1600-talet i Sverige fick mörda romer utan påföljande rättegång och att även romer var nazisternas offer. Så är det 2014, i Sverige, och detta namn finns på menyer på huvudstaden. Det är rasism och nedvärderande.

Emir Selimi menar att frågan inte kan bagatelliseras eftersom segregeringen av romer är högst levande. I flera länder i Europa får romska barn inte gå i samma skolor som andra medborgares barn, och det är inte länge sedan det i Sverige avslöjades ett polisregister med romer.

”Förstår inte rasismen”

– Jag tror att människor vill handla rätt, att det handlar om okunskap. Människor förstår inte att det är rasism när det här ordet reflekteras i allt från politikers ordval till menyer. 

Som initiativtagare och ordförande för organisationen Unga Romer fick Emir Selimi i år ta emot Raoul Wallenbergs pris. Det är i den andan han vill lösa konflikter.

– Jag känner ett stort ansvar för att ämnet inte ska bli ännu mer negativt. Därför vill jag skapa en dialog med kioskägaren, utbyta kunskap och ge honom en chans att byta ut namnet. Men om han vägrar, då tänker jag göra en anmälan.

Enligt Selimi har liknande fall uppmärksammats i Malmö. Bland annat anmäldes en restaurang förra året för hets mot folkgrupp på grund av en "zigenarsoppa med stulna ingredienser".

Själv använder den 31-åriga romen aldrig det han kallar för "z-ordet".

– Det skulle betyda att jag förnedrar mig själv, att jag är mindre värd, säger han och understryker att den första romska världskongressen 1971 beslutade att romer ska kallas romer.

– Jag ska kontakta och besöka kioskägaren så fort min almanacka tillåter.

Öppnar för namnbyte

Kioskägaren Güclü Türkes säger i en kommentar till Aftonbladet att han har tagit till sig av kritiken.

– Ja, visst. Det har aldrig varit meningen att diskriminera någon. Det är inte jag som döpt korven utan den tyska tillverkaren, men självfallet kan vi byta namn.

Kriminologen och författaren Leif GW Persson är väl bekant med den omstridda korven. Huvudperson i hans deckare, mordutredaren Lars Martin Johansson, äter just en så kallad zigeunerwurst på Karlbergsvägen i Stockholm.

– Jag kan leva med det. Det är en väldigt god korv, förmodligen är receptet ursprungligen romskt, säger Leif GW Persson.

Enligt den pensionerade professorn skymmer korvnamnet större problem.

– Det är en skenfråga. Om det är romernas situation vi ska diskutera så finns det betydligt mer angelägna saker.