Stockholm en av världens bästa städer

Publicerad 2015-01-31

Fotografiska ligger på Stadsgårdskajen, ett stenkast från Slussen i Stockholm. På andra sidan vattnet Gröna Lund och Djurgården.

Maktens centrum, vacker kust och Allsång på Skansen.

Stockholm har mycket – och nu har staden dessutom blivit utsedd till Europas bästa, enligt en undersökning av The Economist.

Det måste ju betyda att Stockholm även är Sveriges bästa stad?

Ja, ska du flytta till storstaden så välj inte Malmö eller Göteborg. Utan Stockholm.

Den svenska huvudstaden har utsetts till Europas bästa stad att leva i.

Det är den brittiska tidskriften The Economist som har kartlagt världens städer och presenterat en lista på dels de 50 säkraste städerna i världen, och dels de städer som är bäst att leva i.

Kriterierna

Tidningen har bland annat tittat på kriterier som personlig säkerhet, fungerande sjukvård, livslängd, hur mycket det kostar att bo i staden, infrastruktur och mycket annat.

Stockholm toppar både säkerhetslistan och listan över bästa städerna att bo i, vad det gäller Europas städer. Totalt kommer den svenska huvudstaden på plats fyra över världens säkraste städer, och på plats tre över de bästa att bo i.

Dåligt betyg till grannarna

Ingen av våra nordiska grannländer har lyckats få med en enda stad på någon av listorna.

Den absolut bästa staden att bo i är Toronto, i Canada, och vill du flytta till den säkraste staden i världen ska du välja Tokyo, i Japan.

Förutom att titta på de enskilda städerna, har tidsskriften även kartlagt länderna för att undersöka demokratigraden, företagsklimatet och tillgång till mat och livsmedel.