Uppgifter: IS avrättade 100 av sina egna

Publicerad 2014-12-22

Terrorgruppen IS uppges ha avrättat 100 av sina egna utländska krigare efter att dessa ska ha försökt lämna gruppens högkvarter i den syriska staden Raqqa.

Uppgifterna kommer från tidningen Financial Times.

Enligt rapporterna har en motståndare till både IS och den syriska regimen med goda kontakter till Financial Times bekräftat att 100 personer ska ha avrättats.

IS-medlemmar i Raqqa ska på senare tid också ha skapat en egen militärpolis för att gripa utländska jihadister som inte inställt sig till tjänstgöring. Militärpolisen ska bland annat ha stormat flera hem i Raqqa och gripit ett stort antal jihadister.

Internt missnöje

Enligt brittisk press har fler och fler medlemmar börjat visa missnöje mot att IS i allt högre grad börjat kriga mot andra rebellgrupper, snarare än Syriens president Bashar Assads regim.

Det har tidigare också kommit rapporter om att IS tvingar nya medlemmar att bränna eller slänga sina pass – något som gör det betydligt svårare för desertörer att lämna jihadisterna.

Västerländsk journalist rapporterar inifrån

Nyligen har också den tyske journalisten Jürgen Todenhöfer, som första västerländska journalist under en längre tid ha träffat IS i deras högkvarter i irakiska Mosul.

Enligt The Independent beskriver Todenhöfer IS som ”mycket starkare och mycket farligare än vad västvärlden har insett”.

– IS stöttas med en nästan extatisk entusiasm, som jag aldrig tidigare har sett i någon annan krigszon. Varje dag anländer hundratals av villiga krigare från hela världen, säger han i en intervju med den tyska tidningen Der tz.

Han berättar också hur IS-medlemmarna sprider ut sig över så pass stora ytor att det är omöjligt för länderna i väst att slå ut terrorgruppen via luftattacker.

Hundratals svenskar kan strida

Todenhöfer beskriver dessutom hur de stora ledorden inom IS hela tiden är att ”erövra världen” och hur ”alla religioner som stödjer demokrati måste dö”.

I en Ekot-intervju i slutet av november i år uppgav Säpochefen Anders Thornberg att upp emot 250 svenska medborgare just nu kan strida för IS.