Alliansen rasar mot MP i pensionsgruppen

Publicerad 2014-11-26

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) har bjudit in MP till pensionsgruppens möte i morgon.

Alliansföreträdarna hotar nu om att lämna mötet om partiet är med.

– Ska det bjudas in fler partier måste det vara konsensus om att det ska ske, säger Mats Persson (FP).

På 90-talet kom de fyra Allianspartierna och Socialdemokraterna överens om det nuvarande pensionssystemet. Sedan dess har partierna haft varsin politisk representant i den så kallade pensionsgruppen för att utveckla och föreslå nya regler.

MP har hela tiden stått ute i kylan eftersom partiet inte velat ha pensionssystemet.

Nu kan det bli ändring på det.

”På eget bevåg”

Nyligen fick samtliga företrädare i gruppen en kallelse av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll till ett möte imorgon.

– Hon har på eget bevåg utan att informera oss övriga i Alliansen bjudit in Miljöpartiet till att närvara på mötet. Det här är en regering som säger sig vilja samarbeta och ha breda överenskommelser men som i praktiskt politik och handling inte gör det, säger Mats Persson, Folkpartiets representant.

Strandhäll har inte bara bjudit in MP. Regeringen har också utsett en representant för partiet, riksdagsledamoten Richard Persson.

Det vänder sig Alliansen starkt emot.

– Miljöpartiet har inte velat vara med, ställt sig bakom de grundläggande principerna i pensionsreformen kring arbete som grund för pensionerna. Det vår bestämda uppfattning att Socialdemokraterna inte ensidigt kan erbjuda dom en plats utan vi måste ha konsensus kring det, säger Persson.

Lämnar MP-möte

Alla partierna har nämligen vetorätt i pensionsgruppen. För att det ska genomföras förändringar krävs nämligen att alla fem partierna är överens.

– Vi är också väldigt tveksamma till om Miljöpartiet har förutsättningar till att ingå i gruppen eftersom man under lång tid inte har ställt upp bakom principen om arbetsgrund för pensioner. Vi vill ha ett system där människor uppmuntras, får möjlighet och vill arbeta längre upp i åldrarna.

KD, C, FP och M hotar nu om att inte komma till mötet om MP är där. Alliansen förutsätter att partiet utesluts från mötet.

– Annars lämnar vi mötet.

Alliansen kommer sedan bjuda in S till ett enskilt möte.

Aftonbladet har sökt Annika Strandhäll för en kommentar men utan resultat. S hänvisar i stället till Thomas Eneroth, partiets gruppledare i riksdagen.

Han förutsätter att alla partier kommer att närvara på mötet i morgon.

– Att inte komma på möte är lite barnsligt. Jag har alltid kommit när regeringen har kallat och tycker att det är självklart, säger Eneroth.

”Ställer oss bakom”

Enligt honom är det ingen hemlighet att MP ingår i regeringen och står bakom regeringsförklaringen där pensionsöverenskommelsen tas upp.

– Så jag är lite förvånad över Alliansens agerande. Det är viktigt att ha en bred överenskommelse för Sverige och desto bredare desto bättre, säger Eneroth.

Den rödgröna regeringen håller fast vid att Miljöpartiet ska vara företrätt i gruppen.

MP står helt bakom pensionsöverenskommelsen.

– Det som har sagt tidigare är att man kan ingå i pensionsgruppen om man ställer sig bakom grunderna i pensionöverenskommelsen. Det har Miljöpartiet deklarerat många gånger. Det gör vi. Sverige har ett bra pensionssystem men sedan är det klart att Miljöpartiet precis som alla andra partier har synpunkter på hur man kan utveckla det. Det är precis det som den här gruppen är tillför, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till Aftonbladet.

Bolund påpekar också att MP som en del i regeringen förvaltar ap-fondssystemet.

– Då tycker vi att det är märkligt att man inte ska tycka att vi har möjlighet att diskutera pensionssystemets utformning. Vi är inriktade på samarbete och att föra en dialog.