Längst mötte kortast

Publicerad 2014-11-13

Äntligen har världens längsta människa mött och skakat hand med världens kortaste.

Det är Guinness rekordbok som har fört samman de två extremerna – som båda har erfarenhet av att andra ser ner på dem.

– Jag har lärt mig att acceptera mig själv, säger Sultan Kösen, 251 centimeter.

I går firades världsrekorddagen, och det var därför som två exempel på de fantastiska olikheter som mänskligheten uppvisar möttes i London.

I allas blickfång stod Sultan Kösen, 31, och Chandra Bahadur Dangi, 74.

Den ena är 251 centimeter lång – den andre 54.

Och båda två har de upplevt svårigheter i livet till följd av sin längd, eller brist därpå.

– Även om han är kort och jag är lång så har vi haft liknande kamper genom våra liv. När jag ser in i hans ögon kan jag se att han är en god man, säger Sultan Kösen till The Telegraph.

"Brukade reta mig"

Den långa turken växte upp i staden Mardin. Men livet med utsikt har inte alltid varit så roligt. Men när han upptäcktes för fem år sedan vände allt.

– Innan jag hade rekordet var jag inlåst i mitt rum. Människor brukade reta mig, förlöjliga mig. Men sen jag fick reda på världsrekordet har mitt liv förändrats otroligt mycket och jag har lärt mig att acceptera mig själv, säger Sultan Kösen.

Hans oerhörda storlek har en tråkig anledning. En tumör på hypofysen gör att kroppen inte slutar växa, och Kösen har opererats i USA.

Stort rekord med liten marginal

I andra änden av skalan hittar vi Chandra Bahadur Dangi. Han har bott hela sitt liv i en avlägsen by i det bergiga landet Nepal, 40 mil från huvudstaden Katmandu.

Han tog över världsrekordtiteln från Gul Mohammed, som dog 1997. Mohammed var 57 centimeter lång och Chandra Bahadur Dangi knep rekordet med tre centimeters marginal.

– Jag är så glad för det här. Jag har fått möjligheten att besöka många platser runtom i världen. Det har öppnat mina dörrar och jag har träffat många människor och kärleken de ger mig är väldigt viktig, sa han i London på torsdagen.