Polisen Johanna förhindrade självmord

Publicerad 2018-06-29

Polisassistenten Johanna Dunell hoppade i vattnet när en man simmat ut för att ta sitt liv – och hon lyckades rädda honom.

– Det känns skönt för oss poliser och även alla andra inblandade, säger hon.

Det var på onsdagskvällen som polisen fick larm om ett självmordsförsök i Storstockholm. De fick veta att en man var på väg ut i en sjö och de begav sig direkt, på bara ett par minuter var de på plats.

– Min kollega var först ut ur bilen och var 20 meter före mig, säger polisassistenten Johanna Dunell, säger hon och fortsätter:

– Han ropade att han såg mannen i vattnet så vi sprang mot strandkanten.

Kollegan hittade en livboj som han kastade åt mannen som var cirka 20 meter ut i sjön – men han vägrade att ta tag i den och fortsatte simma. Så när Johanna nådde strandkanten tog hon av sig bältet med vapen, sin radio och gopro-kamera och tog sig i. I det här läget hade mannen kommit cirka 80–100 meter.

– Jag tänkte nog inte så mycket utan jag bara tog av mig grejerna och hoppade i, säger hon.

Det var tungt att simma med uniformen och skorna men till slut nådde hon livbojen som kunde hjälpa henne ta sig framåt.

– Jag hängde på den och sparkade mig fram till den här mannen. När jag kom fram till honom såg jag på honom att han blev ledsen. Så bad jag honom att ta tag i livbojen, vilket han gjorde.

Hon tog in honom till stranden där ambulans förde den fysiskt oskadda mannen till sjukhus.

”Skönt att vi lyckades”

Johanna har aldrig behövt hoppa i vattnet på detta sätt tidigare.

– Det känns skönt för oss poliser och även alla andra inblandade att vi lyckades rädda honom. Men det är också ett tragiskt ärende att åka på, att en människa kan må så här.

Ser någon i allmänheten någon som ser ut att vilja ta sitt liv ska man i första hand larma 112, enligt Johanna.

– Om man själv känner att man kan försöka att simma ut och göra något ska man absolut göra det eller försöka prata med personen åtminstone. Man ska i alla fall stanna kvar på platsen och försöka se personen hela tiden och se vad som händer. Så att man kan peka åt rätt håll om man inte vågar ingripa, för det måste man inte göra.