Lägenhet i gruppboende anses vara sanitär olägenhet

Publicerad 2018-07-21

Genrebild på spindelnät.

På ett gruppboende i Skåne upptäcktes att en lägenhet var så smutsig att det räknas som en sanitär olägenhet.

Det kom fram när den boende skulle flytta ut.

Då visade det sig också att personen som bott i lägenheten varit rädd för att spindlar skulle trilla ned från taket när hen skulle sova.

När en person skulle flytta ut från sin lägenhet på ett gruppboende i sydöstra Skåne märkte man hur dåligt skick lägenheten var i. Så pass att den bedömdes vara en sanitär olägenhet, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

”Konsekvensen är att det brustit i rättssäkerheten och i goda levnadsvillkor”, står det i lex Sarah-anmälan.

Boendet har fem lägenheter och har personal på plats dygnet runt. De som bor där är unga vuxna som flyttat från sina föräldrar eller familjehem till sina första egna lägenheter.

Personalen på boendet ska erbjuda särskild service, vilket innebär att den boende ska ges stöd utifrån sina behov. I det stödet ingår att stödja den enskilda boende till att sköta sitt hem och planera framåt.

Rädd för att få spindlar på sig

I anmälan om den lägenhet som räknas som en sanitär lägenhet står det även att den boende ska ha berättat för sin gode man att hen var orolig.

”Hen har också uppgett för god man att hen ofta var rädd för att somna för det kunde ramla ned spindlar från ett stort spindelnät som fanns i taket ovanför sängen.”

Enligt anmälan så har stödet till den boende brustit.

Kontroll av alla boendes lägenheter

Efter händelsen har gruppboendets enhetschef gjort uppföljningsbesök för att kontrollera skicket i alla lägenheter som hen ansvarar för. Det har också upprättats ett städschema där personalen kan ta del av städrutiner och skickats ut information till alla boende och deras gode män om vad sanitär olägenhet betyder.

Dessutom har två nyutbildade stödpedagoger anställts för att se till att alla boende ska få sitt behov av stöd tillgodosett.

Följ ämnen i artikeln