Enkelt att få betalt genom mobiltelefonen

Publicerad 2011-08-18

Kontanter ett minne blott med ny Iphone-app

NY TEKNIK Birgitta Gardner driver en second hand-butik i Stockholm. Nu ska hon testa att ta betalt med en speciell Iphoneapp: iZettle.

Loppisens snyggaste jacka går till ett skampris – men du har inte en krona på dig.

No problems.

Med den nya Iphone-appen kan alla ta betalt med kort – via telefonen.

Chipsdosan som gör det möjligt att betala kontant – utan kontanter.

I second hand-butiken Old Touch i Stockholm är kontanterna kung. Men nu blåser förändringens vindar. För första gången ska ägaren Birgitta Gardner testa att ta betalt med kort och knappar försiktigt på Iphonen, som

i hennes händer förvandlats till en bärbar kortläsarterminal.

I dag lanseras nämligen Iphone-applikationen iZettle, som gör det möjligt att ladda ner ett program och plugga in en chipläsardosa.

Både appen och dosan är gratis. När man registrerat sig på nätet kommer dosan – bokstavligt – på posten.

Fick idén från frun

Tanken är att vem som helst ska kunna använda den – för att ta betalt för en cykel man sålt på Blocket eller som småföretagare i butiken.

– Jag fick idén från min fru, som jobbar mycket på mässor där man inte har kortterminaler, säger Jacob de Geer, som ligger bakom iZettle.

Med iZettle slipper man betala ett abonnemang. I stället dras 2,75 procent av försäljningspriset plus 1,50 kronor från mottagarens konto.

Hög säkerhet

Jacob de Geer förklarar att anordningen har certifierats precis som alla andra terminaler och tar Visa, Mastercard och Maestro.

– Läsaren har samma säkerhetsklass som terminalen på din matbutik. Den läser chipet på kortet och det går inte att skimma ett chip.