Han var slav – under spelet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-17

31 000 svenska män är beroende av nätpoker

fri i dag Gustav Sundgren, 25, har varit tungt pokerberoende. Han spelade bort jobb, familj och vänner – och blev till slut lämnad av sin sambo. I dag är han helt frisk, efter en längre tid på behandlingshem. 2009 nominerades Gustav till Svenska Hjältar för sitt arbete med att rädda unga från spelberoende.

Nätpokern urholkar svenska mäns ekonomi.

31 000 män är direkt spelberoende och ytterligare 70 000 är i riskzonen.

Gustav Sundgren, 25, var minuter från att ta sitt liv på grund av spelet.

– Jag var så fruktansvärt nedbruten, det var inte givet att jag skulle leva, säger han.

Nätpokerberoende har blivit ett folkhälsoproblem. Bland yngre män har det allmänna spelberoendet fördubblats på tio år, och nätpokern utgör en stor del av problemet.

På fredag presenteras SWELOGS-projektet, den största befolkningsstudien om spel och hälsa på tio år. Det är den första där nätpoker ingår. Aftonbladet kan i dag avslöja statistiken som rör just nätpoker, spelet med flest problemspelare.

”Drabbar hälsan”

– Det upptäcks sent, drabbar anhöriga, dels ekonomiskt men också vad gäller förtroendet i nära relationer. Det inverkar på arbete och studier och ger konsekvenser för hälsan, säger Marie Risbeck, projektledare för Spelprevention på Statens folkhälsoinstitut (FHI).

I Sverige finns 185 000 nätpokerspelare. Nästan alla är män och många är unga.

Var sjätte, 31 000 nätpokerspelare, påverkas redan negativt av sitt spelande. Många fler är i riskzonen – upp till 40 procent, 74 000 av nätpokerspelarna, löper risk enligt undersökningen.

Ville bli proffs

Gustav Sundgren i Göteborg har varit tungt beroende av nätpoker. 2003, när han var 18, satsade han en stor del av sin allra första lön – målet var att bli proffs. Spelandet eskalerade och var snart det enda han tänkte på.

– Jag kunde sitta vaken och spela i flera dygn. Jag förlorade två jobb, kontakten med min familj och med mina riktiga vänner.

Sedan kom den verkliga kraschen.

– När min sambo lämnat mig 2007, då var jag på väg till Göta Älvbron för att hoppa. På vägen dit ringde jag en kompis, mest för att säga adjö. Men han talade mig till rätta, säger Gustav Sundgren.

Nu är han helt spelfri. Men det har krävts psykiatrisk tvångsvård och en längre tid på behandlingshem.

– Vändpunkten var när jag accepterade mitt beroende, säger han.

”Unga män utsatta”

Enligt Marie Risbeck på FHI går spelberoende hand i hand med andra riskfaktorer som hög ungdomsarbetslöshet och psykisk ohälsa.

– Självmorden är högst bland yngre män och det är allmänt ett utsatt liv de lever. Har de då svårt att se att utbildning och arbete kan förbättra situationen väljer de spel, säger Marie Risbeck.

Statens folkhälsoinstitut har föreslagit stärkt spelreglering kring nätpoker. Man efterlyser också bättre stöd, i dag erbjuder bara en tredjedel av Sveriges kommuner behandling.