Misstänkt mordbrännare skjuten till döds av polis

Uppdaterad 2018-03-25 | Publicerad 2018-03-24

Polisen skulle under lördagskvällen gripa en man i samband med en brand i Luleå.

En ”allvarlig situation” uppstod och polisen sköt den misstänkte – som senare dog av skadorna. Skjutningen utreds av åklagare.

Den skjutne mannen var i 30-årsåldern och uppges ha varit beväpnad med ett tillhygge.

Vid 18.30-tiden under lördagskvällen larmades räddningstjänsten till en brand i centrala Luleå.

Branden ska ha varit fullt utvecklad, men kunde snart släckas.

Man i 30-årsåldern

När polisen anlände till platsen, för att bistå räddningstjänsten, fattades beslut om att gripa en man i 30-årsåldern misstänkt för mordförsök och grov mordbrand.

”En allvarlig situation uppstod” i samband med gripandet och en polisman på plats var tvungen att använda sitt tjänstevapen mot mannen.

– Jag vet inte exakt varför man var tvungen att använda tjänstevapnet, det får utredningen visa, säger Johan Aittamaa, RLC-befäl på polisen i region Nord.

Polisskjutning utreds

Polisen som avlossade tjänstevapnet är tills vidare tagen ur tjänst. Händelsen utreds av särskilda åklagarkammaren, och det är okänt var i kroppen som mannen träffades.

Mannen i 30-årsåldern avled senare av sina skador. Hans anhöriga är underrättade.

En förundersökning gällande mordförsök och grov mordbrand upprättades. Vid 11-tiden på söndagen var polisen fortfarande mycket förtegen om vad som inträffat.

– De är så sammanlänkade de här händelserna, så i det här tidiga läget kan jag inte jag lämna någon mer information, säger Peder Jonsson vid polisens ledningscentral.

Ska ha varit beväpnad med tillhygge

Utredningen om misstänkt mordförsök och grov mordbrand leddes av åklagare– men har återlämnats till polisen eftersom att det inte finns någon levande misstänkt.

– Den information som finns är den som lämnades igår kväll – att det var en brand i en fastighet i Luleå, och i samband med detta har en polis avlossat sitt tjänstevapen, säger Peder Jonsson.

Den skjutne mannen var beväpnad med ett tillhygge, har polisen tidigare uppgett för NSD.

En ska ha fått rökskador

Johan Aittamaa uppgav under gårdagskvällen för SVT Norrbotten att det finns ett flertal målsägande. Den som blivit mest allvarligt skadad ska ha fått rökskador.

Polisen uppger för NSD att två personer förts till sjukhus. Skadeläget är oklart.

På lördagskvällen berättade ett vittne för Aftonbladet om den kraftiga smällen som hördes när polisen avlossade skott.

– Men jag trodde ju att det var från branden, säger vittnet.


Följ ämnen i artikeln