Fick falskt dödsbesked mitt i natten

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-05

”Din mamma har avlidit”

– De sa att mamma "hastigt och lustigt" gått bort. Hur kan man ens uttrycka sig så, säger Christer Hägg.

– Din mor har hastigt och lustigt avlidit.

Chockbeskedet nådde Christer Hägg mitt i natten – men det var felaktigt.

Nu anmäler han Norra Vrams vårdhem för falskt dödsbud och vanvård.

Klockan 02.50 den 17 december ringde det hos Christer Hägg i Stockholm.

En kvinna sa att hon ringde från vårdhemmet Norra Vram i Skåne.

– Jag måste meddela att din mor har avlidit hastigt och lustigt.

Stämde inte

Yrvaken och chockad försökte Hägg smälta informationen. Men snart förstod han att ett fruktansvärt misstag måste ha begåtts, skriver Helsingborgs Dagblad.

Christer Häggs mamma befann sig nämligen på sjukhus efter ett gallstensanfall – och han visste med säkerhet att hon skulle vara kvar där eftersom hon skulle röntgas nästkommande dag.

Det visade sig mycket riktigt att dödsbeskedet var felaktigt. En person med ett liknande namn som mamman hade avlidit. När personalen skrev in början på namnet i datorn så föreslog programmet automatiskt Christer Häggs mamma.

Bad om ursäkt

Ingen dubbelkoll gjordes innan personalen började ringa anhöriga mitt i natten.

– Hon som ringde bad om ursäkt, men jag blev så fruktansvärt upprörd. Så här får det inte gå till, säger Christer Hägg till Aftonbladet.

Till saken hör att han var mycket missnöjd med vården som hans mamma tidigare fått på vårdhemmet, som drivs av Partnergruppen.

Häggs mamma låg på Norra Vram som konvalescent efter en operation i september. När Christer Häggs syster besökte mamman upptäckte hon att hennes ben svullnat upp kraftigt.

Sju kilo vätska

Mamman har mycket ont och huden hade spruckit och blödde Så hade det varit i flera dagar utan att någon gjort mer än lagt om såren, berättade mamman som är helt klar.

Systern tog mamman till akuten där hon blev akut inlagd. Mamman hade över 7 kilo vätska i benet och blev kvar på sjukhuset i två veckor.

Den kvalitetsansvarige på Partnergruppen har i efterhand förklarat situationen med att de kontaktat mammans husläkare via mejl. När de inte fick svar lät de saken bero.

– De säger till mig att de ska "se över sina rutiner", men det räcker inte. Så här får det inte gå till, säger Christer Hägg.

Han har anmält Norra Vram till Länsstyrelsen Skåne för det falska dödsbeskedet och för vanvård.

Aftonbladet har förgäves sökt Partnergruppens ägare Carl och Lillemor Groth för en kommentar.