Så ska forskarna hitta liv i rymden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-08

Söker efter planeter – och lyssnar efter radiobrus från utomjordningar

Söka efter planeter – och lyssna efter radiobrus från utomjordningar.

Så försöker forskarna hitta liv ute i rymden.

– Vi har redan hittat massvis av planeter utanför solsystemet, säger Malcolm Fridlund, vetenskaplig projektledare vid European Space Agency, ESA.

I dag använder forskarna ett antal olika tillvägagångssätt för att försöka hitta utomjordiskt liv: dels att söka med teleskop efter jordliknande planeter utanför solsystemet, dels att ”lyssna” efter bland annat radiosignaler från eventuellt intelligent liv i rymden, dels att försöka hitta livstecken på vår grannplanet mars och på andra himlakroppar i vårt solsystem.

– Tonvikten ligger för närvarande på att leta inom solsystemet, och då pratar vi om mars. En av huvudanledningarna till att skicka sonder dit vartannat år är att så småningom kunna se om det har funnits liv på mars. Det är väl en ganska låg sannolikhet att det finns något där just nu, men att det kan ha funnits är mycket möjligt, säger Malcolm Fridlund.

”Planeter finns där ute”

– Sen tittar man på en del andra ställen, som på en av Jupiter-månarna, Europa, där det kan finnas flytande vatten under isen, och på en av Saturnus-månarna, Enceladus, där man med en sond som heter Cassini nyligen upptäckt att det eventuellt finns vatten, säger Fridlund.

Men sökandet efter liv riktar sig alltså också utanför vårt solsystem – mot planeter som liknar vår jord. Rymd-teleskopet Corot, som sköts upp 27 december 2006 och för vilket Malcolm Fridlund är ESA:s vetenskaplige projektledare, är engagerat i sökandet.

– Vi tror att det behövs en planet av typ jorden för att liv över huvud taget ska kunna uppstå. Det är i vart fall det enda stället vi vet att det finns liv på, säger Fridlund.

– Vi har redan hittat massvis av planeter utanför solsystemet, även om alla förmodligen är mycket annorlunda jämfört med jorden. Planeter finns där ute, det vet vi, men om jorden är en unik planet eller om det är en sorts planet det finns gott om där ute, vet vi inte än, säger Fridlund.

I framtiden hoppas forskarna kunna konstruera instrument som kan hjälpa dem att se om det finns syre, vatten eller metan på planeter utanför solsystemet – vilket skulle kunna tyda på liv.

– Forskningsmässigt ligger det någonstans mellan 10 och 20 år bort i tiden, säger Malcolm Fridlund.

– Tekniken finns, det är en fråga om att utveckla den och lägga de resurser som behövs, säger han.

En annan metod som forskarna använder för att försöka upptäcka liv är att lyssna efter bland annat radiosignaler – och då handlar det om sökande efter intelligent liv i rymden.

SETI-projektet (Search for Extra-Terrestrial Intelligence), som startades på 60-talet och som sponsras av bland annat Microsoft-miljardären Paul Allen, lyssnar kontinuerligt efter signaler från intelligent liv i rymden.

Din persondator kan hitta utomjordingar

Allen Telescope Array, som är ett av projekten inom ramen för SETI, och som är ett samprojekt mellan SETI Institute och University of California Berkeley, byggs i delstaten Kalifornien i USA. Det består av flera mindre parabolantenner som är sammankopplade och som genom riktat lyssnande mot vissa stjärnor ska försöka upptäcka tecken på intelligent liv i rymden.

Enligt projektets webbplats kommer antennerna, som enligt planen till slut kommer att vara 350 stycken totalt, så småningom kunna lyssna mot upp till en miljon närliggande stjärnor.

Projektets första fas med 42 antenner avslutades 2007 och tester av systemet inleddes då.

Men även privatpersoner kan hjälpa till i sökandet. Med SETI@home-projektet kan privatpersoner ladda ned en programvara som låter ens persondator bearbeta radiosignaler från Arecibo-teleskopet i Puerto Rico i jakten på intelligent liv.

När datorn står oanvänd laddas data från teleskopet ned på privatpersonens dator, och efter att datan bearbetats skickas den tillbaka. På så vis kan oanvänd datorkraft runt om på jorden användas i jakten på intelligent liv i rymden.

– Det är jättekul. Det är ett sätt att få miljontals datorer att jobba ihop så att du får en enorm kapacitet, säger Malcolm Fridlund.

Men forskarna har inte bara lyssnat efter signaler, de har också skickat signaler ut i rymden med meddelanden till eventuella intelligenta varelser.

1974 skickade Arecibo-teleskopet ett radiomeddelande mot stjärnklustret M13 cirka 21 000 ljusår bort från jorden. Sändningen bestod av ett bild-meddelande som skulle föreställa bland annat vårt solsystem, en mänsklig streck-gubbe och dna-molekylen.

Skällande hundar – och traktorer

De två Voyager-satelliter som sköts upp 1977 och som fortfarande färdas genom rymden förde med sig guld-pläterade kopparskivor som bland annat innehåller bilder och ljud från jorden – bland annat ljud på skällande hundar och ljud från en traktor. Skivorna innehåller också hälsningar på 55 språk, bland annat svenska.

– Nu tar det runt sju-åtta timmar för signalerna att nå fram till Voyager-satelliterna, och den närmaste stjärnan ligger fyra ljusår bort, så det dröjer ett par hundra tusen år innan de kommer i närheten av någon annan stjärna. Det är ett långsiktigt meddelande, säger Malcolm Fridlund.

Hur ser man på de här meddelandena på skivorna och det som skickades ut från Arecibo-teleskopet? Är det att betrakta som jippon eller som chansningar?

– Det kostade inte så mycket att göra i samband med de här projekten man gjorde, och sen var det så att folk ville tala om att ”det här kan man göra, det här är en den tekniska kapacitet vi har i dag. Går man till någon som har tio gånger högre tekniska kapacitet än vi, vad kan de göra?”

– Det är något slags mellanting mellan folkbildning och jippo, säger Malcolm Fridlund.

– Det är seriöst, men det är ingenting som är säkert. Samtidigt är det någon som vinner på penning-lotteriet varje månad också, säger Fridlund.

Tror du att det finns liv ute i rymden?

– Jag har ingen aning. Men om jag skulle rågissa – eftersom det enkla, encelliga, livet uppstod på jorden ganska fort efter att jorden bildats för 4,5 miljarder år sen – skulle jag tro att det är ganska lätt för liv att uppstå om de omständigheterna finns där ute, och det gör de nog. Att liv uppstår, det tror jag är ganska lätt.

– Sen tog det alltså 3,5 miljarder år innan komplicerat liv uppstod på jorden – och då pratar vi om spindlar och maskar – och tills det utvecklade sig till något som vi kallar ”intelligent” tog det ytterligare 600 miljoner år. Och vi har funnits i kanske ett par miljoner år. Förmodligen är det ganska sällsynt med intelligent liv.

Tror du att det finns intelligent liv ute i rymden?

– Jag tror nog att det finns, för universum är så gott som oändligt. Men jag tror inte det finns i närheten av oss.