Risk för global Kinasmitta

Xi Jinping.

Krisen i Kina visar hur det kan gå när en diktatur försöker styra en marknadsekonomi.

Börsrasen världen över är ett tecken på att paniken i Kina kan sprida sig globalt och på nytt bromsa upp världsekonomin.

Hela kommunistpartiets maktanspråk vilar på den underförstådda överenskommelsen att man kan leverera ständigt ökat välstånd till befolkningen. Så länge det sker är majoriteten av befolkningen uppenbarligen villig att försaka frihet och demokrati.

Tittar man i backspegeln har diktaturen i Kina lyckats väldigt bra på det ekonomiska planet. 600 miljoner människor har lyfts ur svår fattigdom. Kina har utvecklats från ett fattigt jordbruksland till en modern industrination med en jättelik befolkningsförflyttning från landsbygden till de allt större mångmiljonstäderna.

Nu syns för första gången på 25 år tecken på att kommunistpartiet inte längre klarar att hålla sitt löfte.

Det kan innebära svår social oro i Kina och därmed instabilitet i resten av världen.

De kraftiga börsrasen i Kina sedan början av sommaren är en följd av att Kinas tidigare rekordartade ekonomiska tillväxt är på väg att stanna av. Första halvåret växte ekonomin långsammare än någon gång under det senaste kvartsseklet. Även om tillväxten kring 6,7 procent med internationella mått ändå är hög.

Hårt grepp

När Kinas president Xi Jinping som personligen tagit ett hårt grepp om makten svarade med att devalvera den kinesiska valutan var det många ekonomer runtom i världen som såg det som en panikåtgärd för att blåsa nytt liv i tillväxten.

Samtidigt har alltfler kinesiska småsparare gett sig in på börsen och påhejade av regimen köpt aktier för lånade pengar. Detta sedan lägenhetspriserna, det förra spekulationsobjektet, kylts av ordentligt under början av året.

När nu bubblan verkar ha spruckit så försöker staten på konstgjord väg hålla aktiepriserna uppe. Något som får marknaden att dra ören åt sig och trycka på säljknappen.

Xi Jinping vill att Kinas ekonomi ska bli ännu mer marknadsanpassad men samtidigt får partiet panik när medelklassen förlorar pengar. Tappar kommunistpartiet medelklassens förtroende är de illa ute.

Därför försöker staten dämpa marknadens verkningar för den enskilde genom att sätta in konstgjord andning.

Dagens Nyheter Birgitta Forsberg beskriver det träffande som partifunktionärerna "curlar medelklassen".

Draglok

Kinas gigantiska ekonomi med 1,3 miljarder konsumenter är väldigt viktig för världsekonomin. Under åren när Kina hade tvåsiffriga tillväxttal fungerade landet som ett ekonomiskt draglok för resten av världen.

När den kinesiska efterfrågan på världsmarknaden nu faller så innebär det färre jobb i alla länder med stor export till jättelandet i öster.

Detta inträffar samtidigt som världsekonomin befinner sig i ett känsligt läge. I USA ser vi en försiktig uppgång och vissa tecken på det finns i delar av Europa. Asien har tuffat på hyfsat medan många tillväxtekonomier som Brasilien, Turkiet och Sydafrika drabbats av bakslag.

Raderat ut

Det krävs inte så väldigt mycket för att världsekonomin åter ska drabbas av rejäla bakslag och bromsa in. Även om de aktier som säljs på Shanghaibörsen i första hand bara kan köpas av inhemska aktörer så får börsraset stora konsekvenser om smittan sprider sig till Hong Kong, Japan och övriga världen.

Tappar marknaden tron på framtiden så dyker snart börserna över hela världen. I fredags rasade det kraftig i USA vilket i dag spridit sig tillbaka till Asien och vidare till Europa. Ned gången har redan pågått en tid och har i stort sett raderat ut hela årets uppgång på Stockholmsbörsen och många andra börser.

Med tanke på alla som sparar i aktiefonder och alla som har en del av sin pension placerad i fonder så påverkas en stor majoritet av alla människor i den utvecklade världen.

När Kina nyser riskerar resten av världen att få en rejäl förkylning. Frågan är bara hur länge den sitter i.

Följ ämnen i artikeln