Han hittade Aylan: Ögonen var öppna

Uppdaterad 2015-09-07 | Publicerad 2015-09-03

Aylans öde har skakat en hel värld.

Nu berättar bartendern om hur han hittade kropparna av treåringen och en liten flicka på stranden.

– Deras ögon var öppna. De såg levande ut, säger Adil Demirtas, 18.

Strax efter att Adil Demirtas kom till jobbet tidigt i onsdags morse gjorde han och en vän upptäckten som berört miljontals människor.

På stranden i Bodrum i Turkiet låg kropparna av två små barn, det var Aylan och en flicka. Adil, som jobbar på ett hotell i närheten, berättar hur hans vän ropade att det låg något vid strandkanten, skriver Daily Mail.

”Jag var rädd”

– Jag sprang mot stranden och såg dem. Jag var rädd, säger Adil Demirtas för tidningen och berättar att vännerna hjälptes åt att dra upp de små kropparna ur vattnet.

– De såg fortfarande levande ut, som att de sov med ett litet leende. De kan inte ha legat i vattnet mer än en timme, säger Demirtas till Daily Mail.

– Deras ögon var fortfarande öppna. Jag stängde dem försiktigt.

Sedan ringde vännerna efter en ambulans. Bilderna där en turkisk polis lyfter upp kroppen av Aylan Kurdi har spritts som en löpeld över hela världen och synts på många internationella tidningars förstasidor.

Båten kantrade när familjen Kurdi försökte fly till Europa. Bara pappa Abdullah överlevde, Aylans mamma Rehan och bror Galio dog. För turkiska nyhetsbyrån Dogan berättar pappan om sorgen och förtvivlan.

– Våra fötter blev våta och när vattnet steg i båten utbröt panik. När vi försökte ställa oss upp blev det ännu värre. Vi hade flytvästar, men när folk började ställa sig upp i panik kapsejsade båten, säger Abdullah enligt nyhetsbyrån.

– Jag höll min frus händer. Mina barn, deras händer gled ur mitt grepp.

Sedan var hans familj borta i Medelhavets djup.

Tänker på barnen

För Adil Demirtas har inget varit detsamma sedan det tragiska fyndet i onsdags morse.

– Jag kan inte äta eller sova. Jag fortsätter bara att tänka på de två barnen, säger han.

Under de senaste månaderna har han vant sig vid att se båtarna med desperata familjerna i. Adil Demirtas berättar för Daily Mail att han har simmat ut för att rädda flera personer ur vattnet.

– Det är farligt här vid stranden, jag har försökt att varna dem för strömmarna, säger han.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

Följ ämnen i artikeln