Löfven får smocka från LO – för skolsatsning

Uppdaterad 2015-06-30 | Publicerad 2015-06-29

I kvällens tal nylanserar Stefan Löfven en storsatsning på höjda lärarlöner.

Förslaget får skarp kritik – av Löfvens tidigare kamrater i LO.

– Jag är otroligt besviken, han vet bättre än så här, säger Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare.

Vid en pressträff inför kvällens tal i Almedalen lanserade Stefan Löfven (S) den nygamla miljardsatsningen på Sveriges lärare. Det handlar om tre miljarder per år från 2016 som ska fördelas över kommunerna.

Beslutet om vilka som ska få höjd lön ska fattas lokalt och lönelyftet kommer att omfatta cirka 60 000 lärare. Det innebär ett genomsnitt för varje lärare på 3 000 kronor.

– Syftet är att öka läraryrkets attraktionskraft. Vi har för få lärare som vill stanna kvar i yrket, det är ett stort problem, slog Löfven fast.

LO stark kritiskt

Förslaget fanns med i den budget som regeringen presenterade i höstas och som röstades ned i riksdagen. Lärarfacken jublade över lösningen, men från LO var det inga muntra miner.

Den fackliga centralorganisationen ogillade starkt att staten lade sig i lönebildningen genom att peka ut en särskild grupp på arbetsmarknaden.

Att regeringen nu återkommer med sitt lärarlyft väcker återigen LO:s vrede.

– Jag är fortfarande kritisk till förslaget och väldigt besviken, säger avtalssekreteraren Torbjörn Johansson.

– Här går staten in och lägger sig i lönebildningen, det har man inte gjort i modern tid. Det är otroligt olämpligt och började med Jan Björklunds satsning för förstelärare.

Enligt LO skickar staten nu en signal om att arbetsmarknadens parter har misslyckats med lönebildningen, samtidigt som det kan uppfattas som att endast en grupp på arbetsmarknaden är felavlönad.

– Det är en väldigt olycklig trend. Jag är besviken på Löfven. Han vet ju bättre. Det här är nog ett resultat av ett politiskt tryck på resultat i skolan. Mer fernissa än verklighet, säger Torbjörn Johansson.

Löfven: Exceptionellt läge

Stefan Löfven själv framhöll på presskonferensen att de höjda lärarlönerna är en del i ett paket av satsningar för bättre skolresultat. Förslaget har förhandlats fram i förhandlingar mellan lärarfacken och Sveriges kommuner och landsting.

– Det är tidigare insatser och mindre klasser i lågstadiet, men vi ska också se till att läraryrkets attraktivitet ökar. Och där är är lönen viktig.

Stefan Löfven själv försvarar sig mot LO:s kritik – med krisen i skolan.

– Vi har det här exceptionella läget i svensk skola. Allas framtid börjar i stor utsträckning i skolan. Nu har vi fallande skolresultat och måste vända det, säger han.

Fridolin och Romson på plats

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) deltog inte i dagens presskonferens, trots att han har drivit frågan länge.

Förklaringen är att frågan om lärarlönerna har hanterats av hans statsrådskollega Helene Hellmark Knutsson (S).

Under kvällens tal väntas han sitta på första bänk tillsammans med kollegan och miljöministern Åsa Romson. Han uppges vara "mycket nöjd" med dagens besked.