Assad måste få en väg ut för att stoppa kriget

Bashar al-Assad.

Enda sättet att få stopp på flyktingströmmen till Europa är att få slut på kriget i Syrien.

I dag hänger diktatorn Bashar al-Assad sig kvar vid makten därför att det är hans enda alternativ för att överleva.

Hur motbjudande det än kan låta måste omvärlden ge Assad en väg ut för att nå fred.

När folkupproret under den arabiska våren nådde Syrien i mars 2011 fattade Assad ett lika snabbt som ödesdigert beslut. Han hade sett diktatorerna i Tunisien och Egypten falla efter att de försökt göra eftergifter till demonstranterna.

Assad bestämde sig för att dödligt våld var enda sättet för hans regim att överleva.

Sedan dess har hans militär massakrerat oskyldiga civila med allt från krypskyttar till oljefatsbomber som släpps över bostadsområden i rebellkontrollerade områden. Sjukhus och skolor bombas urskiljningslöst.

Det är ren terror mot den egna befolkningen.

Av de 250 000 människor som hittills har dödats i konflikten står regimen för den överlägset största delen, även om Islamiska staten och andra rebellgrupper också begår omfattande övergrepp mot civila.

Risken stor att han avrättas

För Assad finns det egentligen bara en tänkbar plats den dag kriget tar slut; som åtalad krigsförbrytare vid den Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Frågan är om han överlever för att ställas inför rätta. Risken är stor att han kommer att avrättas av de syrier som tar över makten.

Just det faktum att Assad, hans familj och den närmaste kretsen runt honom inte har någon annan väg ut än att klamra sig kvar vid makten med alla medel, bidrar till att förlänga kriget.

Assad har livsnödvändig hjälp av Ryssland och Iran som både med vapen och militär personal gör allt för att rädda honom kvar.

FN har upprepade gånger försökt få till fredförhandlingar men de har i princip havererat i samma stund som de inletts. Assad vet att oppositionen aldrig kan acceptera ett fredsavtal med mindre än att han avgår – och i samma stund som tyrannen lämnar makten är han körd.

Rädda människoliv

Tidigare var även USA:s och västvärldens krav att Assad måste bort innan det kan bli fred. I dag har de kraven nästan tystnat. Rädslan är istället stor att om Assadregimen kollapsar så blir det IS eller andra militanta islamister som tar över.

Ingen tvekan kan råda om den brutala roll som Assad spelar i inbördeskriget men om inte striderna ska fortsätta i fem eller tio år till så gäller det att hitta ett sätt att få stopp på dödandet och fördrivningen av landets befolkning.

Assad spelar en nyckelroll. Går det att fixa en väg ut för honom på något sätt finns chansen att hela regimen kollapsar. Även om det är fel och orättvisst skulle det kunna rädda otaliga människoliv och stoppa obeskrivligt lidande.

En tänkbar möjlighet är att Ryssland eller Iran ger honom och hans familj en fristad.

Problemet med en sådan lösning är att det inte automatiskt går att sätta likhetstecken mellan att Assad försvinner och fred i Syrien.

Krigströtta

Även om samtliga oppositionsgrupper vill störta Assad så är det också det enda de är eniga om. Bilden av hur ett framtida Syrien ska se ut går från västerländsk demokrati i ena änden av extremen till islamiststat med sharialagar i den andra. Kriget kan mycket väl fortsätta även om Assad är borta ur ekvationen.

Mycket hänger på hur krigströtta de stridande parterna är.

För även om det just nu inte finns någon lösning i sikte så brukar de flesta konflikter förr eller senare nå en punkt när de stridande tappar ork och motivation. Lösningar och allianser man inte trodde var möjliga blir plötsligt det.

Vad som krävs i Syrien är något som bryter mönstret, som ändrar momentum så att någon slags fred kan få en chans.

Annars kommer miljontals syrier att ge sig iväg mot Europa.

Följ ämnen i artikeln