Sjöstedts attack – mot bemanningsföretagen

Uppdaterad 2015-05-04 | Publicerad 2015-05-01

Jonas Sjöstedt lägger fram en trestegsraket för att skapa trygga jobb.

Bland annat vill han förbjuda bemanningsanställningar för permanenta behov.

– Det borde vara självklart för en regering som kallar sig röd att få bort otryggheten på arbetsmarknaden, säger han.

Jonas Sjöstedt (V) förstamajtalade i ett regnigt Uppsala inför omkring 1 200 personer. I talet gick han till hårt angrepp mot regeringens jobbpolitik och la fram tre konkreta förslag för att minska otryggheten på arbetsmarknaden.

Avskaffa anställningsformen allmän visstid.

Förbjud inhyrd arbetskraft, det vill säga bemanningsanställningar, för att täcka permanenta behov och fasta tjänster.

Lagstifta om rätt till heltid.

Förslagen ska vara genomförda 2016, 2017, 2018.

Jonas Sjöstedt kritiserade även regeringens miljöpolitik - som han menar inte håller måttet.

– Man kan förvänta sig mer. En röd regering gör något åt de otrygga jobben. En grön regering säljer inte Vattenfalls kolgruvor till något företag som kan gräva ut 24 gånger mer koldioxid än vad vi släpper ut i Sverige på ett år, det är inte att ta miljöansvar, sa han till Aftonbladet efter talet.

Hur ska du få med dig regeringen på jobbförslagen?

– Det borde vara självklart för en regering som kallar sig röd att få bort otryggheten på arbetsmarknaden. Socialdemokraterna sa före valet att man vill ha rätt till heltid och att man vill göra något åt bemanningsföretag missbrukas. Nu är det upp till bevis. Vi har kommit med en tidsplan. Nu är det slut på passiviteten, tycker vi.

Jonas Sjöstedt sågade även Moderaternas förslag att förbjuda organiseringen av tiggeri. Enligt honom är förslaget ett sätt att skyla över problemen för ens egen bekvämlighets skull.

– Vi kommer aldrig ställa upp på ett tiggeriförbud. Det är inhumant.

Attacken: 1800-talspolitik

Samtidigt som Vänsterpartiet samlades i Slottsbacken i Uppsala höll Kristdemokraterna ett eget förstamajfirande hundra meter bort. Jonas Sjöstedt var tydligt med vad han anser om Ebba Busch Thors (KD) politik.

– Det är fritt fram för henne att tala vilken dag hon vill. Jag tycker att hon står för en politik som är mer åt höger. Om Kristdemokraterna förut var mer 1900-tal så är de mer 1800-tal nu.

Ebba Busch Thor fokuserade i sitt tal på föräldrapolitik - och gick till motattack mot Sjöstedt.

– Det är uppenbart att regeringen Löfven med Fridolin och Sjöstedt som stöd måste lyssna på sina egna väljare och svenska folket. 76 procent av svenska folket vill att föräldraförsäkringen ska vara orörd, att man själva ska bestämma hur man lägger upp vardagspusslet.

Följ ämnen i artikeln