”Mansförkylning” finns på riktigt

Publicerad 2016-01-15

Nya rön ger killar upprättelse – män blir sjukare än kvinnor

En riktigt förkyld man – ur Echinagards berömda tv-reklam från 1994. Nu får han upprättelse.

Hör du till dem som brukar håna män för att de tror att de är dödligt sjuka när de blir förkylda?

Då kan det vara läge att tänka om.

En ny studie visar att män faktiskt blir sjukare än kvinnor när de får influensa.

Det brukar kallas ”man flu”, ”killförkylning” eller ”killinfluensa” – när män hånas för att de antas sjåpa sig mer när de blir sjuka än kvinnor.

Många minns till exempel den raljanta tonen i en ”klassiskt” reklamfilm från 1994.

– Ni tjejer snackar om att föda barn… men ni skulle bara veta hur det känns när en kille är riktigt förkyld, säger en sjuk man med näsan i ångbad i filmen.

Ingen myt

Men en ny studie från forskare på anrika Johns Hopkins-universitetet i USA tyder på att ”man flu” faktiskt inte är en myt, skriver IFL Science.

Enligt studien drabbas män hårdare av influensavirus än kvinnor. Och anledningen kan vara östrogen – eller snarare mäns brist på östrogen.

För att se hur olika infektioner slår mot män och kvinnor behandlade man näsceller från ett antal män och kvinnor med det kvinnliga könshormonet östrogen.

Sedan infekterade man dem avsiktligt med influensavirus och studerade hur viruset förökade sig i cellerna.

Stoppades av östrogen

Forskarna kunde då se att celler från kvinnor som behandlats med östrogen innan de smittades var betydligt mer motståndskraftiga mot virus än celler utan östrogen – och för den delen även manliga näsceller som behandlats med östrogen.

Det tyder starkt på att östrogen ger kvinnor ett starkare skydd mot virusinfektioner, och att de därför blir mindre sjuka av dem.

Östrogen finns naturligt hos både män och kvinnor, men kvinnor har betydligt mer av det, vilket forskarna alltså tror ger dem ett bättre försvar.

Kan blir medicin – för kvinnor

Tidigare studier har visat att östrogen även skyddar mot hiv, ebola och hepatit. Upptäckten skulle därför kunna innebära att man använder östrogen för behandling.

– Vi ser potential i att östrogen som används för att behandla infertilitet och klimakteriebesvär också kan skydda mot influensa, säger Sabra Klein, huvudförfattare till studien i ett uttalande.

Men tyvärr, alla män: en sådan influensamedicin skulle bara fungera på kvinnor – inte mot ”mansförkylning”.

Fotnot: Den vetenskapliga artikeln om studien har publicerats i American Journal of Physiology.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln