Här är Anders Borgs budgetproposition

Publicerad 2013-09-18

Det är en dyster prognos finansminister Anders Borg i dag presenterar om Sveriges ekonomi för det kommande året.

Arbetslösheten väntas minska tydligt först i slutet av 2015.

Sveriges ekonomi kommer inte att lyfta än på några år, det är den tydliga signalen från finansminister Anders Borg ett år före valet.

Arbetslösheten förväntas sjunka något, från 8,2 procent i år till 8,0 procent under nästa år. Men en tydlig minskning beräknas komma först i slutet av 2015. Regeringen kommer inte heller att att klara sitt eget överskottsmål.

Mer pengar i plånboken

Reformutrymmet kommer som tidigare annonserats att hamna på 24 miljarder kronor, varav 12 miljarder av den kakan äts upp av det femte jobbskatteavdraget. Det kommer att ge människor som jobbar ett par hundralappar mer i månaden och man bedömer att det kommer att skapa 13 000 nya jobb. I finansplanen slås också fast att drygt 200 000 nya jobb har skapats sedan 2006.

Slopar eget förslag

Dessutom slopar regeringen sitt eget förslag om en differentierad a-kassa, vilket kommer att innebära att personer som är med i a-kassan som mest kan få  en lägre avgift med 250 kronor i månaden.

Finansminister Anders Borg är också tydlig med att den globala finans- och skuldkrisen har dämpat svensk ekonomi och arbetsmarknad i snart fem år och att den utdragna  internationella lågkonjunkturen påverkat den svenska välfärden negativt.

”Vi har en styrkeposition”

Trots att arbetslösheten förväntas minska tydligt först i slutet av 2015 betonar finansminister Anders Borg att de svenska offentliga finanserna är starka. 

– Sverige har en styrkeposition som gör att finanspolitiken kan ge stöd med åtgärder för tillväxt och jobb för att motverka att arbetslösheten biter sig fast, säger finansministern i en kommentar. Ett reformutrymme på 24 miljarder kronor under 2014 tänker regeringen därmed kosta på sig.

Påverkas av omvärlden

Att tillväxten mattats av igen och förväntas bli låg i år förklaras med att den svenska ekonomin så tydligt påverkats av de senaste årens konjunkturnedgång i omvärlden. Enligt prognosen väntas tillväxten ta fart gradvis de närmaste åren med en tydlig minskning av arbetslösheten först 2015. Men finansminister Anders Borg varnar samtidigt för att även denna prognos kan vara för positiv då man fortfarande inte vet hur konjunkturen kommer att utvecklas. Att lågkonjunkturen varit så långdragen gör att de offentliga finanserna sammantaget väntas visa på ett underskott både 2013 och 2014.

Överskott om fyra år

Först under 2017 räknar man med ett överskott på drygt 1,2 procent.

Sammantaget väljer regeringen att satsa på åtgärder som man hoppas ska stödja tillväxten och öka sysselsättningen. Man vill också stärka elevernas kunskaper och företagens konkurrenskraft, öka välfärden och skydda miljön och klimatet.