Låste in sig med liken

Uppdaterad 2013-08-16 | Publicerad 2013-08-15

FN:s säkerhetsråd "Stoppa våldet"

Efter onsdagens blodbad samlade demonstranter de avlidna i en moské.

Enligt nyhetsnätverket al Jazeeras källor har aktivisternas obduktioner visat att demonstranter skjutits i ryggen.

Men mitt i arbetet med obduktioner slog säkerhetsstyrkor till mot byggnaden.

Militära styrkor stormade demonstranternas läger runt om i Kairo. Under dygnet som gått har dödstalen stigit konstant och enligt det egyptiska hälsoministeriet ska 500 personer ha dött.

Men under torsdagen har demonstranterna samlat kroppar i Iman-moskén i Kairo. Enligt nyhetsnätverket al Jazeera som har en utsänd vid moskén fanns läkare på plats för att obducera kropparna och visa på hur de dött.

Under torsdagskvällen började säkerhetsstyrkor beskjuta moskén med tårgas och vid 23.40-tiden kom rapporter om att det skjutits skarpt vid moskén innan den till slut intogs av säkerhetsstyrkor.

– De omringade moskén och sköt tårgas utanför. Ni har de tagit sig in och vi gett oss av, säger "Ibrahim" till nyhetsbyrån AFP.

Skjutna i ryggen

Enligt nyhetsnätverket al Jazeera som varit i kontakt med aktivisterna i moskén under torsdagskvällen ska målet ha varit att räkna och obducera offren för onsdagens våldsamheter där hundratals dött.

"Vi vill att världen ska veta att statliga bårhus inte lämnar tillbaka kroppar till anhöriga innan de sagt att personerna dött av självmord", skriver rebellerna till al Jazeera som rapporterar att familjerna till de som dött de senaste dagarna pressas till att säga att deras anhöriga dött en naturlig död. Samtidigt säger aktivisterna i Iman-moskén att personer har dödats av skott i ryggen.

FN: "Stoppa våldet"

Samtidigt sammanträddde FN:s säkerhetsråd i New York under natten för att diskutera situationen i Egypten. I mötet är flera av världens mäktigaste länder representerade och svenska Jan Eliasson, vice generalsekreterare för FN briefade ländernas representanter om läget i Egypten.

– Rådets uppfattning är att det är viktigt att stoppa våldet i Egypten och att alla sidor utövar mesta möjliga återhållsamhet, sa Argentinas FN-ambassadör Maria Cristina Perceval vid en presskonferens efter säkerhetsrådets möte.