Senaten röstade igenom Trumps skattereform

Publicerad 2017-12-02

Med knapp marginal röstade den amerikanska senaten igenom en ny skattereform.

Tidigt på lördagsmorgonen, svensk tid, godkändes det mycket omfattande paketet.

Reformen påverkar hela samhället – och senatens ja är en stor seger för Donald Trump.

”Jag ser fram emot att skriva under lagen innan jul”, twittrar presidenten.

Bara några timmar efter att en omgjord version av skattereformen lagts fram så godkände senaten lagförslaget.

Den 500 sidor tjocka luntan klubbades igenom med siffrorna 51–49. Reformen är den mest omfattande omgörningen av det amerikanska skattesystemet på 30 år, och den påverkar samtliga delar av samhällsekonomin. Paketet får konsekvenser för såväl privatpersoner som småföretagare och internationella jättebolag.

Kritiken: ”Mer pengar i de rikas fickor”

President Donald Trump och det republikanska partiet har lanserat skattereformen som en tidig julklapp för familjer i medelklassen.

I själva verket är det dock företag och mycket rika personer som får ta del av de största skattelättnaderna.

– Det här är en process och en produkt som ingen kan vara stolt över och som alla borde skämmas över, sa Chuck Schumer, ledare för Demokraterna i senaten, innan paketet röstade igenom.

Schumer och hans partivänner var mycket kritiska till att senaten röstade ja till reformen efter en så kort debatt.

– Förändringar som genomförts i hemlighet kommer stoppa ännu mer pengar i de rikas fickor och höja skatterna för miljoner människor i medelklassen.

Seger för Trump

Skattereformen är den första större reformen som Donald Trumps administration ser ut att lyckas genomföra. Omröstningen i senaten är en mycket viktig seger för Trump och Republikanerna.

”Vi är ett steg närmare att leverera enorma skattesänkningar för de arbetande familjerna runtom i Amerika”, twittrar en mycket munter president.

”Ett särskilt tack till majoritetsledaren Mitch McConnell och ordförande Orrin Hatch för att ni ledde förslaget genom senaten. Jag ser fram emot att skriva under den slutgiltiga lagen innan jul”.

Innan Trump kan sätta sin signatur på skattereformen måste senatens paket slås ihop med den version som representanthuset, kongressens andra kammare, tidigare godkänt.