Här väller vattnet in

Publicerad 2013-04-20

Marcus och Therese villa hotas: ”Plötsligt vällde det in vatten på tomten”

Vårfloden fortsätter sin framfart över landet.

Hemma hos familjen Lööv-Wennerberg i Dragby utanför Uppsala tränger sig vattenmassorna nu in i villan och ut över hela tomten.

– Vi kan inte bo här längre, säger Therese Wennerberg, 31.

Björklingeån som flyter förbi familjen Lööv-Wennerbergs hus utanför Uppsala är i vanliga fall omkring två meter bred och 30 centimeter djup.

Men för ett par dagar sedan märkte familjen hur vattennivåerna steg och vattnet började så småningom krypa upp på gräsmattan. Nu ligger hela tomten under meterdjupt vatten.

– Det gick i princip över en natt. Plötsligt vällde det in vatten, säger Marcus Lööv, 35.

Förvandlats till bred fors

Björklingån har, vid familjens tomt, förvandlats till en nära 30 meter bred fors och familjens sex barn, mellan 2 och 12 år, har fått flytta hem till släktingar.

– Jag tror inte att jag skulle bottna om jag gick ut mot mitten av vattnet nu, säger Therese Wennerberg, 31.

– Det går inte att bo här längre. Golvet, som var alldeles nytt, är mjukt och skumpigt. Jag är rädd att det inte kommer att kunna räddas.

Hon pekar ut mot vattenmassorna, mot staketet och uteplatsen, som inte längre syns under det bruna vattnet. En barriär, täckt av vit plast, ska skydda boningshusets fasad.

– Det var försäkringsbolaget som kom hit och satte upp den, men jag tror det mest är till för att inte möbler och sånt ska ta skada, säger Marcus Lööv.

Nu återstår bara att vänta tills vattenmassorna sjunker undan.

– Det som känns mest jobbigt är att vi inte kan vara tillsammans, att inte kunna ha barnen hos oss, säger Therese Wennerberg.

Enligt familjens granne, som bott vid Björklingeån i 38 år, har något liknande aldrig hänt tidigare.

– Jag hade aldrig anat att det skulle kunna bli så här illa, säger Marcus Lööv.

Orsakat stora problem

Vårfloden har orsakat stora problem på flera håll i landet. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för mycket höga flöden norr om Norralaån i Gävleborg. En klass 2-varning innebär att det kan vara fara för allmänheten, stora materiella skador och störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Det finns också en klass 1-varning för höga flöden i Östergötland, östra Svealand och sydöstra Gävleborgs län.

– På de här platserna väntas vårfloden nå sin kulmen under helgen eller nästa vecka, säger Kean Foster, vakthavande hydrolog på SMHI.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap rapporterar problem kring vattendragen i Valdemarsvik-trakten.

– Att det är höga flöden behöver inte betyda att det blir översvämningar, men det kan medföra problem, säger Kean Foster.

Tågtrafiken drabbas

Under den gångna veckan har även tågtrafiken påverkats av vårfloden, framför allt sträckan mellan Stockholm och Uppsala som dras med förseningar.

– Tågen måste köra med begränsad hastighet vid spåren i Knivsta där det fortfarande är mycket vatten, säger Monica Näslund på Trafikverket.