Maryam ska också stenas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-08-27

Sakineh är inte ensam:
Maryam, 25, är dömd
till stening två gånger

Kampen för Sakineh fortsätter Ett nytt fotografi av henne sprids nu över världen. På lördag hålls en världsomfattande manifestation mot dödsdomen mot Sakineh.

Ett nytt fotografi av Sakineh sprids nu över världen.

Samtidigt har steningarna i Iran fått ännu ett ansikte: Maryam Ghorbanzadeh, 25, som nyligen tvingades till abort i fängelset.

Maryam, 25, är dömd till stening två gånger.

Aldrig någonsin har Iran varit under så stark press i en enskild fråga. Fallet Sakineh är omtalat i hela världen. Nu passar organisationerna ICAE/S på att öka trycket. Vid en presskonferens i Washington i går fick media tillgång till fler bilder, som anhöriga godkänt för publicering.

Sakineh är inte ensam i Tabriz dödsceller. Fyra kvinnor är i samma situation – en av dem är Maryam, vars ansikte nu är offentligt.

Tvingades till abort

Under en permission från fängelset blev hon gravid men tvingades göra abort i sjätte månaden, uppger hennes försvarare Hootan Kian.

Totalt 17 kvinnor och sex män i Iran har dömts till stening, enligt människorättsorganisationer. Det verkliga antalet kan vara fler.

I förrgår skulle Högsta domstolen i Teheran avgöra steningsdomen mot Sakineh, men valde att återigen skjuta upp förhandlingen. Domstolens enda besked var att all bevisning ska granskas på nytt. En tolkning är att man söker en chans att komma ut situationen.

Men det kan vara tvärtom.

– Vad som helst kan hända, säger Mahmood Amiry-Moghaddam i Oslo, forskare i molekylärbiologi och prisbelönad människorättsaktivist inom Iran Human Rights.

Fruktar nytt åtal

– Högsta domstolen kan fria henne, men då måste det ske på ett sätt som inte ser ut som att de vikit sig för trycket. Hur det nu ska gå till.

Han fruktar att Högsta domstolen i själva verket söker en anledning att återigen åtala Sakineh för inblandning i mordet på maken. Nyligen gjorde hon vissa medgivande i en tv-intervju som misstänks vara framtvingad.

Stiftar egna lagar

– Mordfallet är avslutat, en mördare är dömd. Det skulle vara olagligt att ta upp det igen, men allt är möjligt. Vi talar om ett rättsväsende som stiftar sina egna lagar, säger Mahmood Amiry-Moghaddam.

Otrohet straffas med döden

Straffet för äktenskapsbrott i Iran är enligt lagen stening för både män och kvinnor. Officiellt är stening i praktiken avskaffad, efter kritik även inom Iran.

Men organisationen Iran Human Rights känner till sju steningar de senaste fyra åren, de flesta bekräftade av myndigheterna.

Den som ska stenas grävs ner

Den som ska avrättas kläs i vitt och läggs på marken medan ett hål grävs.

Män grävs ner till midjan och kvinnor till brösthöjd.

Stenarna får inte vara så stora att de dödar nästan genast, och inte så små att de knappt känns.

Steningen brukar ta en halvtimme, upp till två timmar.

Om offret lyckas ta sig ur hålet under steningen benådas hon eller han från dödsstraff.

De senaste kända steningarna har inte varit offentliga. De har ägt rum på fängelsegårdar eller kyrkogårdar.

De som kastat stenarna har, enligt Iran Human Rights källor, varit militärer, frivilliga inom armén, fängelsevakter och i

något fall lokala domare.