Hallick – i tre år

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-26

Polischefen misstänks ha sålt kvinnor till sexträffarna – häktades på sannolika skäl

I början av 2006 flyttades Göran Lindberg från Uppsala till Rikspolisstyrelsen i Stockholm.

Några månader senare misstänks han ha påbörjat en ny karriär – som hallick.

Under tre år ska han ha sålt kvinnor till gruppsexträffar.

I dag häktades Göran Lindberg på sannolika skäl misstänkt för bland annat koppleri.

Åklagaren Håkan Roswall hade yrkat på att Göran Lindberg, 63, skulle häktas för flera nya våldtäkter.

Den förre polischefen hade också ­begärts häktad för att ha bedrivit hallick­verksamhet – koppleri – ­under tre år.

Efter drygt två timmars förhandlingar bakom stängda dörrar beslutade Södertörns tingsrätt att Lindberg skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för bland annat koppleri, grov våldtäkt och våldtäkt.

De misstänkta koppleribrotten ska ha påbörjats den 1 oktober 2006 – mindre än ett halvår efter att Lindberg slutade som länspolis­mästare i Uppsala och flyttades över till Rikspolis­styrelsen – och pågått till och med den 30 september 2009.

Göran Lindberg nekar till att brottsanklagelser.

”Ekonomisk vinning”

Koppleri, att tjäna ­pengar på att kvinnor säljer sex, kan enligt lagen gälla ”främjande” eller ”utnyttjande”. ­Håkan Roswall säger att Lindbergs misstänkta verksamhet gäller utnyttjande:

– Det anses vara allvar­ligare än främjande. Han har haft en egen ekonomisk vinning. Det handlar om att sälja sexuella tjänster till andra män.

Har han själv varit deltagare?

– Det kan han i och för sig ha varit också, i viss utsträckning. Jag vill inte gå in i detalj på de uppgifter som har lämnats till oss med ­tanke på kommande förhör.

Det kan vara så?

– Ja, javisst, det kan vara så att han har varit aktiv i några av de här tillfällena då han har sålt tjejen.

Ständigt på jakt

Aftonbladet har de senaste veckorna varit i kontakt med flera kvinnor som tidigare har varit prostituerade och som vid flera tillfällen sålt sex till Göran Lindberg.

Flera av dem har fått kontakt med honom genom ­telefonlinjer avsedda för dejting.

Alla berättar om hans ständiga jakt efter nya ­kvinnor.

En kvinna säger att hon träffade Lindberg flera gånger under några veckors tid. Men mötena avbröts när han ville ha med flera kvinnor i sexträffarna.

– Han tjatade länge om att jag skulle följa med på gruppsexträffar. Jag sa nej men han gav sig inte. Till slut blev det så jobbigt att jag avbröt vår kontakt.

Aftonbladet har också träffat Karin, en annan ­kvinna som sålt sex till Lindberg.

– Han försökte ofta få kontakt med andra tjejer genom mig och frågade om jag hade kompisar som var intresserade.

Sexmötena mellan Karin och Lindberg skedde på ­olika hotellrum i Stockholm. Vid ett möte, på ­Globe Hotel i Stockholm, ska Lindberg haft med sig en 17-årig flicka – men blivit så våldsam att Karin flydde från hotellrummet.

– Han tog också med mig till sexklubbarna Blue ­Vision och Haga Video i Stockholm. Han ville titta på när jag hade sex med ­flera andra män samtidigt.

”Besatt av övergrepp”

En man som arbetat med Lindberg berättar att den förre polischefen också, i sitt arbete för jämställdhet, hade stort intresse för utsatta kvinnor. Han uppger att Lindberg alltid verkade mycket intresserad när diskussioner kom in på frågor om exempelvis övergrepp mot kvinnor och barn.

– Han var som besatt av de sakerna. Han pratade mycket om övergrepp mot barn och han kunde ibland i detalj redogöra för hur en man kan utöva härskar­teknik mot en kvinna. Hur det går till när mannen bryter ned kvinnan steg för steg.

– Då tänkte jag inte så mycket på det, men i efterhand känns det otroligt ­obehagligt.

Utredarna spanade i månader

Göran Lindberg, 63, greps i Falun den 24 januari. Han hade då försökt stämma träff med en 14-årig flicka.

Den förre länspolismästaren, som pensionerades så sent som i december, blev häktad och när historien briserade i media började en rad andra kvinnor höra av sig till polisen med anmälningar.

Före tillslaget hade utredarna haft spaning mot honom i flera månader och bland annat kartlagt hans datatrafik. Polischefen hade dykt upp i samband med en mordutredning där en hallick dödstörtat utför en balkong i en av Stockholms förorter förra sommaren. Han kunde spåras via hallickens mobiltelefon och dator.

Sammanlagt finns nu åtta kvinnor och en 14-årig flicka bland offren som fått målsägandebiträden.

Brotten Göran Lindberg misstänks för och som blivit offentliggjorda är:

Våldtäkt någon gång mellan den 20 och 24 januari 2007 i en bil parkerad i Täby kyrkby. Lindberg misstänks att genom våld och slag ha tvingat en kvinna till sexuell handling som är att jämföra med samlag.

Förberedelse till grov våldtäkt mot barn den 25 januari i Stockholm, Solna och Falun. Lindberg ska ha planerat att våldta en 14 år gammal flicka och han hade packat en väska med avancerade sexhjälpmedel och tortyrredskap. Åklagaren anser att det var väldigt nära att brottet genomfördes.

Grov våldtäkt den 31 januari 2007 i Täby. Lindberg misstänks genom misshandel och våld ha tvingat en då 17-årig kvinna till flera samlag. Han har även bundit henne med läderremmar och slagit henne i underlivet.

Våldtäkt den 8 januari 2009 i Bandhagen. Lindberg misstänks ha våldtagit en då 17 år gammal flicka. Med våld har han tvingat henne till samlag.

Våldtäkt den 12 januari 2010 i Örebro län. Lindberg misstänks bland annat ha slagit kvinnan och tagit strypgrepp på henne när hon gjort motstånd.

Flera fall av k oppleri under tiden 1 oktober 2006–30 september 2009 i bland annat Stockholm.