Europas jättar förlamade mitt i krisen

"Clegg tänker lika mycket på partiet som på landet"

Två av Europas viktigaste länder är politiskt förlamade.

Samtidigt som kontinenten är mitt uppe i en svår ekonomisk oro.

Tajmingen kunde ha varit bättre.

Angela Merkel och den tyska koalitionsregeringen förlorade i går sin majoritet i den andra kammaren. Oppositionen kan nu blockera lagförslag och ekonomiska satsningar. Exempelvis de skattesänkningar som Merkel utlovat.

Europas största land blir ännu svårare att styra.

Det är följden av delstatsvalet i Nordrhein-Westfalen där kristdemokraterna förlorade regeringsmakten.

Merkel försökte i det längsta skjuta på besluten att undsätta Grekland just för att inte förlora det här valet. Ekonomisk hjälp till grekerna är extremt impopulär i Tyskland.

Mardröm

Nu blev det en mardrömssituation för Merkel då eurokrisen blev akut precis före valet.

Tysklands förbundskansler får skylla sig själv. På grund av hennes långsamma agerande, förhalningar och ovilja att ta itu med eurokrisen så förvärrades läget undan för undan. Tills situationen till slut exploderade.

Läge är ännu värre om vi blickar en bit västerut. Storbritannien står fortfarande utan en ny regering efter valet i förra veckan. Valresultatet gav sämsta tänkbara läge för att skapa en stabil regering som kan ta itu med landets svåra ekonomiska problem.

England har ett nästan lika stora budgetunderskott som Grekland. Hos britterna finne en stark oro att gatukravaller snart kan bli verklighet även där. De har klarat sig hittills därför att de står utanför euron och har låtit pundet falla i värde.

Impopulära

Britterna behöver snabbt en ny regering som blir tvungen att skära rejält i de offentliga utgifterna. Besparingar som kommer att bli impopulära.

Liberaldemokraternas Nick Clegg och David Cameron, de konservativas ledare, fortsätter sina förhandlingar i dag. Enligt uppgifter i The Guardian har Clegg satt en deadline på 24 timmar från i dag.

Hans fokus är partiet lika mycket som landet. Clegg kräver ett nytt valsystem som fördelar parlamentsplatser i proportion till valresultatet. Annars vill han inte göra upp med Cameron.

Finns det ingen uppgörelse i morgon kommer han istället att försöka göra en deal med labour. Något tre av fyra liberaldemokrater föredrar, enligt opinionsmätningar.

Olyckligt

Men då förutsätter det att Gordon Brown avgår som labourledare. Liberalerna kan inte stödja en regering som så tydligt förlorat befolkningens förtroende.

Bäst vore kanske en samlingsregering som kunde ta gemensamt ansvar får de kraftiga nedskärningarna. Men det är inte realistiskt.

Ju längre den här processen drar ut på tiden desto större är risken för oro på marknaden. Just i dag går börserna runtom i världen upp. I morgon kan de falla igen.

Tyskland och Storbritannien är två av Europas viktigaste och mäktigaste länder. Det är olyckligt och potentiellt farligt att båda är beslutsmässigt förlamade i ett läge då kontinenten är i kris.