Ordern: Krossa Maria

Av: Elisabeth Marmorstein

Publicerad:
Uppdaterad:

Ny bok avslöjar alliansens hemliga plan för att sänka Miljöpartiet inför valet

1 av 5 | Foto: i skottlinjen Populära språkröret Maria Wetterstrand är i fokus för alliansens försök att hejda Miljöpartiets framgångsvåg. Men själv tar hon kampanjen med ro.

Angrip Maria Wetterstrand – men strunta i Mona Sahlin.

Så ser ordern ut till borgerliga ledarskribenter.

Regeringen gör allt för att krossa det populära språkröret.

Aftonbladet har granskat alliansens hemliga plan för att sänka Miljöpartiet.

Det är i boken ”Maria Wetterstrand – Kronprinsessan” av frilansjournalisten Tonchi Percan som delar av alliansens hemliga strategi mot Maria Wetterstrand avslöjas.

Över en öl på restaurang Tennstopet i Stockholm i början av februari berättar Per Gudmundsson, ledarskribent på SvD, att hans chef PJ Anders Linder beordrat medarbetarna att koncentrera sin kritik mot Maria Wetterstrand.

”Vi har blivit tillsagda på ledarredaktionen att angripa Maria Wetterstrand. Vi ska låta bli Mona Sahlin”, citerar Percan Gudmundsson i boken.

Syftet med kampanjen skulle inte i första hand vara att få läsarna mer negativa till Miljöpartiet. Målet är att få andra journalister att granska Maria Wetterstrand.

Fler än journalisterna på SvD har uppmanats granska de gröna. Under ett informellt möte med ett tjugotal liberala skribenter i mitten av februari beklagade sig Fredrik Reinfeldt över medias ”gullande” med Wetterstrand.

– Han tyckte att hon borde bli mer granskad, säger Staffan Thorsell, krönikör i Dagens Industri som var med på mötet.

”Det är löjligt”

Per Gudmundsson bekräftar att SvD:s ledarsida ägnat betydande utrymme åt kritik av Miljöpartiet. Men han förnekar att det skulle vara på order från regeringskansliet.

– Det är löjligt, vi är en oberoende tidning. Men vi har varit oroade över att Maria Wetterstrands Miljöparti har haft så höga opinionssiffror och inte granskats så mycket som de borde. Självklart har vi försökt påverka så att en sådan granskning ska komma till stånd.

Centerns huvudfiende

Aftonbladets granskning visar att försöken att påverka journalister bara är ett led i alliansens försök att hejda den framgångsvåg Miljöpartiet rider på.

Ett annat sätt är att skicka fram Anders Borg i dueller mot Maria Wetterstrand. Han ska, med all sin ekonomiska trovärdighet i ryggen, få språkröret att framstå som tillväxtfientlig utan realistisk politik för jobben.

Även Centerpartiet har identifierat Miljöpartiet som huvudfiende i valet. På riksdagsgruppens vårfest i tisdags ägnade Maud Olofsson, enligt uppgifter till Aftonbladet, nästan hela sitt middagstal åt Miljöpartiet.

– Hon drog upp skiljelinjerna och förklarade varför vi är trovärdiga och inte de, säger en källa.

Gång på gång har Olofsson försökt sticka hål på Wetterstrands liberala profil och lansera begreppet Miljöpartiet de röda.

”Låt dem hållas”

Men alliansens attacker har inte gett önskat resultat. I fredagens SCB-mätning fick partiet rekordhöga 10.7 procent.

Maria Wetterstrand själv tar kampanjen med ro.

– Låt dem hållas. Jag kan inte göra så mycket åt det. Men det är bra att folk får reda på att det är på det här sättet, säger hon.

Känner du själv att du är ogranskad?

– Nej, inte alls. Journalister har ägnat många, många arbetstimmar under våren för att hitta något skit att skriva om mig. Det får man räkna med som politiker, särskilt när det går bra.

Publicerad:

LÄS VIDARE