Här skjuts det varannan dag

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-07

133 skottlossningar i Göteborg – bara i år

Pizzeria Mexicana i Majorna blev beskjuten för andra gången i januari i år. Några månader senare blev den även utsatt för en explosion.

En skottlossning varannan dag och en poliskår som inte har en chans mot alla skjutvapen.

Vardag i Chicago?

Nej, i Göteborg.

På torsdagen greps en gänganknuten 22-årig man, misstänkt för skotten i Angered i onsdags. Flera skottlossningar har rapporterats i Göteborg den senaste veckan. Och det är verkligen inget undantag. Sedan januari i år har 133 skottlossningar anmälts till polisen – en varannan dag.

Skjutvapnen flödar i stan och polisen står handfallen.

– Vi hittar inte införselkanalerna, vi har ingen som helst koll på det, säger chefen för länskriminalpolisen i Göteborg, Sven Alhbin till Göteborgs-Posten.

Nu är det inte helt säkert att allt som rapporteras in som skottlossning verkligen är det. Ofta har de som orsakat larmet hunnit försvinna när polisen kommer dit.

Lätt få tag på vapen

Vapnen kommer in till Sverige från utlandet – men varken polisen eller tullen vet hur, var, när eller vilka som smugglar. Klart är att det finns gott om skjutvapen och att det inte är några problem att få tag på ett.

– Unga killar ser upp till storebröder och äldre kompisar. De lånar vapen, går runt och viftar med dem och visar att de har tillgång till vapen. Då får de respekt, säger Walter Holm på Angeredspolisens underättelseavdelning till Göteborgs Posten.

– Vi ser ju att de som tidigare beväpnade sig med kniv, unga män i 18-25 års ålder, har skjutvapen idag, säger Per-Olof Forslund på rikskriminalpolisens underrättelserotel till tidningen.