Ny rymdpromenad under lördagskvällen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-16

Curbeam och Williams fortsätter elarbetena på rymdstationen

Christer Fuglesang i aktion under förra rymdpromenaden.

På lördagen står en ny rymdpromenad på programmet för astronauterna på rymdstationen.

Det är Robert Curbeam som ska göra sin tredje rymdpromenad och Sunita Williams som gör sin första.

Robert Curbeam var först ut på lördagskvällen.

Några minuter för klockan fyra svensk tid på lördagseftermiddagen väcktes besättningen igen till musik. Den här gången var det till tonerna av Fanfare for the common man skriven av Aaron Copland.

Dagens hälsning från jorden gick till astronauten Nicholas Patrick. Han tackade för musikhälsningen och berättade för markkontrollen i Houston att han ser fram mot att träffa sin familj igen när det här äventyret och arbetet är över.

Släcks

Under lördagen pågick förberedelserna för uppdragets tredje rymdpromenad. Som ett led i det arbetet släcks kraftförsörjningen ner i delar av ISS.

Strax efter klockan 20.30 svensk tid är det planerat att Curbeam och Williams ska ge sig ut för att fortsätta elarbetena på rymdstationen.

De har förutsättningar att se ett vackert norrsken över Norden på sin rymdpromenad. Enligt norska nyhetsbyrån NTB beror det på de kraftiga solstormar som har inträffat de senaste dagarna.

Nasa fortsätter att bekymra sig över de två solpanelerna på rymdstationen som trilskas.

Panelerna är hopdragna till mer än hälften. I den positionen hindrar de inga arbetsuppgifter för resten av expeditionen, men Nasa vill att de ska vara helt indragna. Annars måste framtida uppdrag göra det jobbet.

Vikt för Fuglesang

Nasa hoppas nu att Curbeam och Williams kan arbeta lika snabbt som Curbeam och Christer Fuglesang gjorde vid sin senaste promenad. Då finns det tid att inspektera solpanelerna.

- De ska i så fall bara lätt knuffa till boxen där panelerna packas ihop och inte röra vid själva panelerna, sade Kirk Shireman, andrechef för Nasa ISS-program, vid en pressträff i Johnson Space Center i Houston på lördagsmorgonen svensk tid.

Om Nasa bestämmer sig för en extra rymdpromenad sker den på måndag, uppgav Shireman. Jobbet är vikt för Fuglesang och Curbeam. De har viss träning på solpaneler.

TT

Följ ämnen i artikeln