Artisten Yasin i stort gängåtal

”Han vill inte betala, lika bra vi pippar hans karriär”

Av: 

Adam Westin

NYHETER

En känd svensk artist tros ha kidnappats, rånats – och därefter utpressats.

När artisten inte ville betala pengar spred gärningsmännen förnedrande bilder.

”Haha har han gjort bort sig eller?”, frågar en Encrochat-användare.

”Aa, han rappar för dåligt”, svarar en annan.

En känd svensk artist misstänks ha kidnappats, misshandlats och rånats i södra Stockholm i mitten av april 2020. Efteråt ska artisten ha utpressats genom hot om att förnedrande bilder skulle spridas om inte han betalade.

Aftonbladet har tagit del av chattloggar från så kallade Encro-telefoner (se nedan) som visar hur det gick till när de misstänkta gärningsmännen valde att sprida bilderna.

”Skydda dig så det inte spåras...”

På eftermiddagen den 4 maj skriver en Encro-användare att artisten inte velat betala, och har åkt och sökt skydd i en annan stad.

”Så lika bra vi pippar hans karriär”, skriver person 1.

”Aha haha okej bror ska jag sprida den i media”, frågar person 2.

”Si hermano men skydda dig så det inte spåras”, svarar person 1.

Person 2 ber om fler bilder. Sedan chattar han med personer som ska sprida de förödmjukande bilderna vidare, genom att skapa anonyma användare på Instagram och skicka bilderna till musikkonton.

”Bror av lite nyfikenhet vad har kuksugaren gjort”, frågar en av dem.

”Han rappar kefft”, svarar person 2.

”Knulla han”, svarar spridaren.

Samma kväll fick bilderna på artisten stor spridning i sociala medier, vilket bland annat uppmärksammades av Aftonbladet. Polisen inledde en utredning för att undersöka om den aktuella artisten utsatts för brott.

Kopplingar till Kungens kurva-mordet

Encro-telefoner har varit centrala i kriminellas kommunikation under de senaste åren. Att fransk polis lyckats knäcka Encrochat har inneburit genombrott i ett flertal svenska brottsutredningar.

Encro-chattarna om spridningen av bilderna är utredningsmaterial i det första av tre åtal som kretsar kring Vårbynätverket och anses hänga ihop. Det rör bland annat beslag av två pistoler, ett automatvapen och 935 gram dynamit, och kallas internt för ”beslagsärendet”.

Det andra åtalet kretsar kring mordet vid Circle K i Kungens kurva och en advokat som misstänks ha läckt information, vilket Aftonbladet skrev om i onsdags.

Det tredje omfattar bland annat långt gångna förberedelser till mord – samt den uppmärksammade kidnappningen av den kända svenska artisten.

– Tanken är att det ska bli en och samma dom, säger kammaråklagare Anna Stråth.

Det är i den utredningen som artisten Yasin är häktad, misstänkt för stämpling till människorov – men han misstänks inte för delaktighet i utpressningen. Yasin nekar till brott.

Artisten Yasin, i ett tidigare SVT-program.

Sex personer misstänks för bland annat försök till grov utpressning mot artisten. Utredningen har hittills visat att inga pengar betalades ut.

– Rubriceringen var tidigare grov utpressning. Sedan har vi fått mer information och kommit fram till att det tyder på ett försök och inte ett fullbordat brott, säger kammaråklagare Anna Stråth.

Åtal väntas 23 mars

Person 1 och 2 som omnämns i denna artikel misstänks, mot sitt nekande, för ett flertal brott i det tredje åtalet. Chatt-materialet kommer ursprungligen från den utredningen.

– Det är en stor del i min utredning att knyta personer till olika användarnamn. Vilka Encro-namn som jag kopplar till vilka misstänkta personer kommer framgå när åtal väcks, och vid förhandlingen, säger Anna Stråth.

– Min arbetsplan är att åtal ska väckas den 23 mars, avslutar hon.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

LÄS VIDARE

Stjärnornas stöd till Yasin

ÄMNEN I ARTIKELN

Artisten Yasin i stort gängåtal

Stockholm

Utpressning

Brott

Vapenbrott

Narkotikabrott

Rån